Tarik Abdibegović i Amina Kahrimanović proglašeni su za najbolje sportiste SBK za 2016. godinu  na svečanosti koja je večeras održana u kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH u Vitezu.

Tarik Abdibegović, član TK ” KWON ” Donji Vakuf, osvajač 1.mjesta na Državnom prvenstvu, a Amina Kahrimanović, članica JK „Travnik„ iz Travnika. Amina je osvojila 3. mjesto na Državnom prvenstvu za seniore i 3. mjesto na Blakanskom prvenstvu za seniorke.

Najuspješniji sportista u kategoriji ekipnih sportova je Toni Livančić, iz NK “Vitez”, dok je priznanje za najuspješniju sportašica iz ekipnih sportova u 2016. godini ponijela Mersima Mešić, članica ŽNK ” Iskra ” Bugojno.

Nagradu za životno djelo za organizacijski i sistematski doprinos u oblasti sporta, Sportski savez SB K dodjelio je  Fadilu Mešanu.

Fadil Mešan u  bivšoj Jugoslaviji nastupao je sa ŽSTK “ Borac “ Travnik u Prvoj stonoteniskoj ligi Jugoslavije, a bio je i prvi izbornik stonoteniske reprezentacije BIH. Jedan je od osnivača STK “Borac“ Travnik i RK “Borac“ Travnik, radio je kao nastavnik tjelesnog odgoja u OŠ “Guča Gora”, a obavljao je trenerski posao i u STK “ Borac “ od 1973. do 1992. godine, klubu koji je iznjedrio sjajne stonoteniserke Mirnu Halajkijević, Milanku Kaurin, Almu Sijamiju, Sonju Solomun, te Adelu i Lindu Mešan.

Najuspješnijim trenerom proglašen je Adnan Arnautović, trener Karate kluba “Travnik”, dok je titulu najuspješnijeg  trenera u kategoriji ekipnih sportova ponio još jedan Travničanin, Nermin Bašić, koji je protekle godine vodio  NK “Metalleghe” Jajce.

Bilo je ovo uspješno veče za karate klub Travnik jer je najuspješnija sportašica u kategoriji juniorki Amina Tahirović, članica ovog kluba. Amina  je osvojila 5. mjesto na Evropskom prvenstvu za juniore, 2. mjesto na Balkanskom prvenstvu za juniore i 1. mjesto na Državnom prvenstvu u katama za juniorke.

Priznanje “Sportski novinar godine” dodjeljeno je  Samiru Mlači, na prijedlog Sportskog saveza općine Bugojno.

Uspješan organizator manifestacije izbora najboljih sportista za proteklu godinu bio je Sportski savez SBK/KSB, a pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.