Sezona trešanja je počela. Pored toga što su tako slatke, ukusne i osvježavajuće, ove crvenkaste ili bijele loptice su izuzetno dobre i za naš organizam.

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Grci su zaslužni za gajenje trešnje, a Rimljani svojim legijama za njeno rasprostiranje po Evropi. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Dugo vremena sve se to smatralo narodnom medicinom, ali istraživanja su dala i naučni temelj svim tim pričama, tako da nismo daleko od dana kada će vam ljekar reći “uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutru”, pišu nezavisne.com.

Naučne koristi ovog predivnog voća idu u korak s njegovim oblikom i bojom.

Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalija, kalcija, gvožđa, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Sadrže vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline, nešto proteina i ugljenih hidrata. Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala. Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima, koji im daju jarkocrvenu boju.

Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva. Također, podstiču proizvodnju kolagena, proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu u Vermontu dokazalo je da antocijanini djelotvorno ublažavaju upale mišića i grčeve u listovima.

Svakodnevno konzumiranje 200 grama trešanja pomaže u prevenciji mnogih zdravstvenih problema.

Zahvaljujući kaliju ovo voće idealno je za pročišćavanje organizma, posebno kod osoba koje imaju problem sa zadržavanjem tečnosti. Postoji dijeta s trešnjama, koja se sastoji od ispijanja dva litra soka od trešanja dnevno, tokom tri dana. Ova dijeta oslobađa organizam od toksina i mokraćne kiseline, sagorijeva masti i tako vam pomaže da izgubite koji kilogram.

Trešnje se, također, preporučuju i za otklanjanje simptoma i raznih zdravstvenih problema vezanih za osteoporozu, naročito kod žena u menopauzi, jer sadrže gvožđe i kalcij. Mogu se konzumirati i za liječenje i prevenciju anemije i problema sa zubima. Trešnje je poželjno uključiti u ishranu kod djece koja su u fazi mijenjanja zuba.

 

Sirup od trešanja

Sastojci: 1 kg trešanja, 1 l vode, 1 kg smeđeg šećera, sok od 1 limuna.

Priprema: Trešnje operite i odstranite koštice. Stavite ih u zdjelu, a potom preko njih pospite šećer. Ostavite da odstoji oko dva sata. Nakon što su trešnje odstajale, dodajte vodu i sok od limuna i promiješajte sve sastojke dok se šećer ne rastopi.

Nakon što se šećer rastopio, sve zajedno stavite na vatru i pustite da provri, potom smanjite temperaturu i kuhajte oko 15 minuta.

Procijedite tečnost, pri čemu je poželjno gnječiti trešnje kako bi iz njih izašlo što više soka. Tečnost ponovno stavite na vatru i kuhajte dok ne postane poput sirupa. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte sirup u flašu i odložite u frižider.