Dr. Richard C. Wolfsoon kaže: „Sreća je kamen temeljac emocionalnog razvoja vašeg djeteta. Sretno se dijete veseli novim iskustvima, uživa u svemu onome što mu pruža svaki novi dan i psihološki cvate u svakoj fazi svojega razvoja. Naravno, postojat će trenuci kada će dijete biti uznemireno; na primjer, kada ga učiteljica ukori na satu što je pričao umjesto da uči, kada izgubi svoju omiljenu igračku ili se posvađa s prijateljem. Ti su trenuci tuge privremeni i uskoro će ih potisnuti njegov osjećaj čvrste, neobuzdane sreće.“

Od malena dijete valja učiti da će na životnom putu naići na mnogo prepreka koje mora svladati da stigne na cilj i da put bez prepreka ne vodi nikamo.

Za uspjeh i sreću valja se boriti, pretrpjeti mnoge nelagode. S. Graff kaže: „Svaki je uspjeh trijumf upornosti.“ Život je poput ružina cvijeta koji nam pruža divan miris i ljepotu, ali ponekad njegov trn ubode. Dijete mora znati da put do sreće traži velik napor i puno odricanja. U tome mu mogu mnogo pomoći roditelji, učitelji i prijatelji, ako im povjeri problem. Pozitivno roditeljstvo podrazumijeva ljubav, povjerenje, iskrenost, razumijevanje razvojnih problema, želja i potreba djece, puno razgovora, dogovora i iznalaženja rješenja bez sile i batina. Takvom roditelju djeca će se povjeriti i tu strategiju treba koristiti u odgoju svoje djece.

„Na žalost, rezultati istraživanja pokazuju da su danas djeca pod većim pritiskom no što su to bila ikada ranije, što znači da je velik broj djece pod velikim stresom, nesretniji i napetiji no u ranijih naraštaja – a to je još jedan razlog zbog kojega sreću svoje djece ne biste trebali prihvaćati kao nešto što se podrazumijeva samo po sebi“ – kaže dr. Richard C. Wolfsoon.

Sreća mnogo ovisi o temperamentu i osobnosti djeteta, stavovima, socijalnim vještinama i gledanju na život. Roditelj mora poučiti dijete da se uspješno nosi sa svojim osjećajima, da dosegne i održava visoku razinu sreće i zadovoljstva samim sobom i svojim postignućima.

 

mr. sc. Ivica Stanić

Izvor: www.zzjzpgz.hr