Travnik je sinoć bio trkački centar BiH, zahvaljujući drugoj „Pharmamed Travnik noćnoj utrci“, koju je i ove godine organizovao Centar za edukaciju mladih, uz podršku sponzora i prijatelja. Kako smo već navikli, utrka je prošla u odličnoj atmosferi i sa organizacijom na visokom nivou.

Ove godine prijavilo se 700 takmičara, što je bio i maksimalan predviđeni broj učesnika, a njih 634 je učestvovalo u samoj utrci na pet kilometara. Pobjedu u muškoj konkurenciji odnio je Osman Junuzović iz Doboj-Istoka, dok su drugo i treće mjesto osvojili Kosta Šumar iz Istočnog Sarajeva i Božidar Vujić iz Prijedora. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Lucia Kimani iz Prijedora, a Alma Hrnjić iz Hadžića i Jelena Kosić iz Banje Luke utrku su završile na drugom, odnosno trećem mjestu. Pobjednicima je nagrade uručio Nj. E. ambasador Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH, koji je bio gost na ovogodišnjoj utrci.

CEM je, ove godine, organizovao i dječiju utrku „Helen Doron Kids’ Fun Run“, pod generalnim pokroviteljstvom Helen Doron SBK Learning Centra, koja je okupila 300 mališana. Oni su se takmičili u tri uzrasne kategorije: 4-5 godina, 6-8 godina i 9-11 godina, a za prva tri mjesta u sve tri kategorije, sponzori su osigurali vrijedne nagrade.

Cijela priča oko utrke odvijala se pod sloganom „Inspiriši slobodu!“, s cljem skretanja pažnje javnosti na izloženost djece i mladih alkoholu, njegovo nekontrolisano reklamiranje i lažnu slobodu, koja se na taj način predstavlja. Naglasak je bio na afirmisanju zdravog načina života, a obje utrke su bile primjer kako se on može praktikovati.

U organizaciji i realizaciji obje utrke učestvovalo je više od 130 ljudi, među kojima su članovi organizacionog tima, volonteri, pripadnici službe obezbjeđenja i policijski službenici Policijske stanice Travnik, koji su se brinuli za obezbjeđenje svih mjesta na kojima su se odvijale aktivnosti utrke, kao i same trase utrke, duž koje je bilo oko 4000 ljudi, koji su glasno podržavali učesnike.

Centar za edukaciju mladih se zahvaljuje svim pokroviteljima utrke: Pharmamed, Olimpija, OSCE, Helen Doron SBK LC, Dukat fit, Salomon, Print-GS, Best, GS-TMT, GMS, IOGT-NTO,  EZ, Wiener osiguranje, Securitas, Zavod za javno zdravstvo SBK, Općina Travnik, Bh Telecom, GBT, Hotel Balnca Resort&Spa, Buljan ceste, generalnom medijskom pokrovitelju RSG radiju, medijskim pokroviteljima: Kanal 6, Moje trčanje travnik-grad.info, novabila.info, centralna.ba. Zahvale idu i prijateljima utrke: MUP SBK/KSB, Policijska stanica Travnik, Sportska škola „Olimpija“, Zavičajni muzej Travnik,  OU Nova Vizija, Dom zdravlja Travnik, Asocijacija srednjoškolaca u BiH – LT Travnik, Turistička zajednica SBK.

Posebne zahvale pripadaju volonterkama i volonterima, zbog njihovog entuzijazma i odlučnosti da daju svoj maksimum kako bi utrka protekla u najboljem redu. Ovo svakako nije kraj priče. Centar za edukaciju mladih će se i sljedeće godine potruditi da „Travnik noćna utrka“ bude još veća i masovnija.