Dan bez trošenja novca pravi je izazov, no svakako se isplati. Pomoću njega lakše ćete moći odvojiti one stvari koje vam stvarno trebaju svaki dan od onih koje vam nisu potrebne. Isto tako, pomoći će vam pri kontroliranju impulzivnosti. Sedam smjernica koje će vam olakšati dan bez trošenja novca.

 

 

  1. Planiranje je važno

Nakon što se odlučite na ovaj potez, odmah se odlučite i na sam datum kada to želite provesti. Jedan dan u vikendu blaža je opcija i dobar početak jer ste doma, dok je radni dan odličan izbor za one koji se odmah žele suočiti s većim izazovom.

 

  1. Budite sami sebi konkurencija

Riječ je o osobnom izazovu, što znači da ste sami sebi jedina konkurencija. Ako si obećate da ćete provesti 24 sata bez stvaranja ikakvog financijskog troška, onda ćete se sigurno potruditi to i napraviti. Dokažite sami sebi da možete to.

 

  1. Imajte cilj na umu

To je uvijek dobra motivacija, pogotovo ako ćete raditi ovaj izazov često. Tako možete štedjeti za putovanje, godišnji odmor, za renovaciju vašeg doma ili pak da si poboljšate stanje na računu. U svakom slučaju, na kraju izazova čekat će vas vrijedna nagrada.

 

  1. Preispitujte svaku odluku o potrošnji

Kupovina koja se čini neznatnom zapravo to i nije, jer takve se kupovine znaju zaredati i onda njihov iznos vrlo brzo postane visok. Pogotovo kada je riječ o kupnji namirnica. Zato uvijek provjerite koja opcija je najisplativija.

 

  1. Iskoristite ono što već imate

Ranije isplanirajte svoje obroke za taj dan te iskoristite samo one namirnice koje već imate u svojoj kuhinji. Također, isti princip vrijedi i za garderobu. Umjesto kupnje nove odjeće, zavirite u ormar i odaberite one komade koje niste već dugo nosili. Na ovaj način testirat ćete i vlastitu snalažljivost.

 

  1. Zabavite se i zaokupirajte svoje vrijeme

Ako se želite vidjeti s prijateljicom, pozovite je k sebi na kavu. Tako ćete izbjeći odlazak u kafić i trošenje novca. No, ne mora svaki izlazak iz kuće biti trošak. Vožnja biciklom ili šetnja parkom odlične su i besplatne opcije. Vrijeme u kući puno brže će vam proći ako se odlučite na gledanje filma, čitanje knjige ili pak na pospremanje.

 

  1. Podsjetite se da ovo neće zauvijek trajati

Ovaj izazov traje 24 sata, što znači da ima rok trajanja i da ga nećete morati zauvijek raditi. Sjetite se toga upravo onda kada vam u nekom trenutku postane teško. Ako vam se ovaj izazov svidio, onda vam može postati i korisna navika kojoj se za početak možete posvetiti nekoliko puta mjesečno. Stvarno je riječ o odličnom eksperimentu koji možete ponoviti kad god želite te zbog kojeg ćete vjerojatno više pozornosti posvetiti novcu i načinu na koji ga trošite.