Centralna bajramska svečanost za područje Muftiluka travničkog pdržana je jutros u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku poruku reisu-l-uleme IZ u BiH je prenio muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović. Prije pristupanja bajram-namazu prisutnim džematlijama je vazio glavni imam Medžlisa, mr. Salih-ef. Indžić, koji je tom prilikom govorio o principima vjere.

 

 

Na području Medžlisa Islamske zajednice Travnik bajram-namaz je klanjan na deset lokacija: u Elči Ibrahim-pašinoj medresi,Lončarici, Hadži Ali-begovoj, Konaturskoj, Lukačkoj, Poturmahalskoj i Jeni džamiji, te u Džamiji na Kalibunaru, Džamiji u Vakufu, i Džamiji u Novom Naselju – Dolac na Lašvi.

 

Drugi dan Ramazanskog-bajrama obilježava se kao Dan šehida. Tim povodom, u subotu 16. juna, u 12:00 sati, na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku bit će proučen Ja'sin i dova, zatim slijedi posjeta šehitlucima kod Hadži Ali-begove i Lukačke džamije i zajedničko učenje Fatihe, a nakon toga u Lončarici džamiji će se proučiti hatma-dova pred duše šehida i klanjati podne-namaz.

 

 

(travnik-grad.info)