U okviru projekta „TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“, koji implementira REZ Agencija sa svojim partnerima, 02.08.2018. godine u prostorijama poslovnog inkubatora BeeZone u Travniku, upriličeno je svečano potpisivanje ugovora sa pet kandidata čije su biznis ideje podržane sa iznosima do 10.000 KM.

 

 

U proteklih dva mjeseca uspostavljen je Fond za podršku samozapošljavanju kao aktivna mjera zapošljavanja i programa poduzetničke edukacije na području Općine Travnik. Nakon realizovane edukacije u julu je održana prezentacija poslovnih ideja i odabir 5 najboljih kandidata koji će u okviru Inkubatora „BeeZone“, uz smještajne usluge, dobiti stručnu podršku, mentoring, te finansijsku podršku za pokretanje biznisa.

Najbolje ocjenjene biznis ideje koje će biti podržane u okviru projekta „Trik za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu“ su: Creativa NosTra – Mirele Džanić, MK-CNC – Muamera Kargića, Body and Beauty Lounge – Adile Horić, Total Business Consulting – Enise Mahmutović i AVIS proizvodi i poluproizvodi od drveta – Ammara Halilovića.

Nakon što je biznis inkubator BeeZone dobio svoje prve poduzetnike, uskoro će u okviru navedenoga projekta, biti raspisan novi Javni poziv za mjesto u inkubatoru, kada će opet  najbolje ideje biti podržane u vidu edukacija i stručnog usavršavanja, ali i neophodnih financijskih sredstava za osnivanje i početni rad start-up preduzeća.

Vodeći partner u projektu je Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ, a partneri su: Općina Travnik, Centar za edukaciju mladih – CEM, Sveučilište/Univerzitet “Vitez” u Travniku, Služba za zapošljavanje SBK/KSB, GS tmt d.o.o. Travnik i NOBIL d.o.o. Nova Bila, a isti se se implementira u okviru krovnog projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“, kojeg financira EU, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).