Danas  je u Travniku ponovo za vjernike otvorena Sulejmanija (Šarena) džamija. Milionski projekat rekonstrukcije završen je u roku i kvalitetno, a travnička ljepotica sija novim sjajem. Radovi su trajali nešto manje od dvije godine.

 

Svečanost ponovnog otvaranja održana je na trgu ispred džamije, a stotine vjernika bilo je u travničkoj Donjoj čaršiji i na Žitarnici.  Ploču sa natpisom otkrili su turski ambasador Haldun Koč, travnički muftija dr. Ahmed Adilović, te Dr. Adnan Ertem, direktor Direkcije vakufa Republike Turske i dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije.

-Džematlije Šarene džamije, ali i svi Travničani su ponosni na svoju džamiju koja je po mnogo čemu posebna. O tome svjedoče brojne posjete turista iz cijelog svijeta. – kazao je Kenan Vrbanjac, predsjednik Džematskog odbora Šarene džamije, zahvalivši bratskom narodu Republike Turske.

Načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić podsjetio je da je Šarena džamija obnavljana u 18, 19, 20 stolječu, te istaknuo kako je jedna od tzv. urbanih džamija koja je bila ekonomski samoodrživa.

-Riječ je o džamiji koja je simbol Travnika, Srednje Bosne i BiH, koja je dragulj sidrište i sjedište svega što se u Travniku deševa, jer od nje je krenula izgradnja čaršije. Razvila se Donja čaršija, a potom grad. – rekao je Hadžiemrić, zahvalivši svima koji su doprinijeli u obnovi.

Dr. Adnan Ertem, direktor Direkcije vakufa Republike Turske rekao je kako je prije šest godina započela implementacija više projekata vrijednih desetine miliona maraka.

-Do sada smo implementirali četiri projekta i otvoriti ih, otvorili smo jedan hamam, internat, poslovni objekat i ovo je prva džamija otvorena nakon restauracije. Svi vakufski objekti su važni i dajemo svoju riječ da ćemo obnoviti sve vakufske objekte. – kazao je dr. Ertem.

Turski ambasador Haldun Koč izrazio je nadu da će ulaganja koja dolaze iz Republike Turske donijeti dobrobit BiH, a travnički muftija dr. Ahmed Adilović, kao izaslanik je izrazio je zahvalnost u ime reis uleme Huseina Kavazovića. Nakon svečanosti na trgu ispred džamije uslijedilo je klanjanje podne namaza u obnovljenoj Sulejmaniji – Šarenoj džamiji.