U protekle dvije godine osjetan je porast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Norvešku, što potvrđuje i primjer firme iz Janje BOSNOR d.o.o. koja je nedavno isporučila veće količine građevinskog materijala iz BiH, a za potrebe izgradnje objekata u blizini Osla, prenosi novinska agencija FENA.

Uvoznik je norveška firma DINAS BYGG OG SANITAER AS koje se, između ostalog, bavi i građevinarstvom. Direktori “Bosnora” Suad i Amel Šabanović pojašnjavaju da je ovo samo početak i da je ova prva pošiljka robe u iznosu od 10 miliona norveških kruna samo uvertira u dugoročne poslovne aktivnosti u ovoj skandinavskoj zemlji.

Posebno naglašavaju potencijal bh. firmi od kojih su mahom kupili građevinsku robu. Dodaju da planirana izgradnja tri zgrade sa po pet stambenih jedinica je nešto sto se može koristiti kao primjer za norveško tržište koje je u potražnji za ovim vrstama usluga.

Šabanovići kažu da da je kompletna radna snaga na ovom projektu također iz BiH te da će “Bosnor” u Janji uskoro početi praviti dijelove za montažne kuće koje će ponuditi na norveško tržište, a u pripremi je i proizvodnja namještaja za izvoz.

“Ovo je jedan lijep primjer kako se uz adekvatnu analizu tržišta može brzo doći da zadovoljavajućih rezultata. Protekle godine su to bili staklo i čelične konstrukcije. T segmenti nisu ni izbliza iscrpljeni a tu su i mnogi drugi. Ovo je nadalje dokaz da čak i pored nimalo jednostavnih okolnosti kojima su naši poduzetnici izloženi oni mogu biti itekako konkurentni na zapadu. Građevinski sektor je samo početak. Ambicija nam je da se ova inicijativa kroz udruženje BiH poduzetnika u Norveškoj proširi i na druge , sofisticiranije segmente privrede, kao što je IT sektor“, navodi ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević, dodajući da ambasada prati želje, rad i planove bh. poduzetnika u cilju što bolje podrške.

On očekuje da će Norveška olakšati administrativne uvjete prilikom apliciranja bh. radnika za radne dozvole u toj državi.

“S tim u vezi potrudili smo se da započnu bilateralne konsultacije između dva ministarstva vanjaskih poslova pa i da konkretno ova tema bude jedna od tačaka. Da nema, recimo te prepreke, zasigurno bi angažman poput ovoga bio znatno masovniji, tako da trebamo stremiti ka tome“, ističe Makarević i za narednu godinu najavljuje tematski biznis forum između BiH i Norveške koji će biti u organizaciji ministarstva vanjskih poslova.