Zenički bacač kugle i diska Mesud Pezer, nakon šest godina raskinuo je saradnju s islandskim trenerom Vesteinnom Hafsteinnsonom te se vratio svom prvom treneru Mehmedu Skenderu, s kojim je i počeo pripreme za novu sezonu.

Pezer je pod palicom islandskog trenera uglavnom radio tokom odlaska u olimpijski kamp u švedskom gradu Vaksjo, u koji je odlazio nekoliko puta godišnje. Upravo je u tom gradu, 13. augusta ove godine, popravio lični i bh. nacionalni rekord na otvorenom, koji sada iznosi 21.48 metara.

Pezer je vlasnik i bh. dvoranskog rekorda, koji je od marta prošle godine 21.15 metara, a s tim je rezultatom bio peti na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu. To je i njegov najveći uspjeh u konkurenciji seniora, ali početkom prošlog mjeseca nije uspio ući u finale SP-a na otvorenom u Dohi (Katar).

“Više je razloga zašto sam prekinuo saradnju s Vesteinnom, ali glavni je što sam sada oženjen pa želim više vremena provoditi sa suprugom. S druge strane, sada imam dobre uslove za rad i ovdje u Zenici, a i s bivšim sam trenerom ostao dobar prijatelj. Mogu, kada god to želim, otići i koristiti kamp u kojem radi”, izjavio je Pezer, koji je svom bivšem treneru zahvalan za sve što je učinio za njega od 2014. godine pa sve do sada.

Pezer je, pod vodstvom trenera Skendera, s dužinom 20.44 metra 2013. godine u italijanskom gradu Rieti postao evropski juniorski prvak za uzrast do 20 godina, a 2012. godine bio je i peti na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Počeo sam trenirati po novom planu, u sklopu kojeg ću prvi mjesec raditi u Zenici, a u decembru ću trenirati u Makarskoj. U januaru i februaru, zajedno s atletičarima iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, radit ću u dvorani u Beogradu”, kaže Pezer, kojem je sparing partner na treninzima i veteran Hamza Alić (40), koji je najavio oproštaj tek poslije Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Pezer je ove godine prvi put postao i seniorski prvak BiH u bacanju kugle, a na Evropskom dvoranskom prvenstvu u škotskom Glazgovu, s dužinom 20.69 metara, bio je šesti. Prvak je i Balkana za 2019. godinu u dvorani.

Izvor: Sport Centar/FENA