Japanska divizija Microsofta objavila je rezultate probnog eksperimenta sa četvorodnevom radnom sedmicom, koji su pokazali da je produktivnost skočila za čak 40 posto.

Microsoft u Japanu najavio je u augustu da počinje sa četvorodnevnom radnom sedmicom, nazivajući projekat Work-Life Choice Challenge Summer 2019.

Oko 2,3 hiljade zaposlenih je tokom perioda od pet sedmica osim vikenda imalo i slobodan petak, bez smanjenja plata.

Štaviše, ne samo da plate nijesu umanjivane, već je kompanija planirala da svakom zaposlenom odmor dotira sa 800 eura, prenosi B92.

“Radite kraće, dobro se odmorite i učite. Neophodno je da na poslu imate sredinu koja vam omogućava da odredite svoju svrhu u životu i više doprinesete na poslu. Želim da zaposleni misle i postignu iste rezultate sa 20 odsto manje radnog vremena”, rekao je predsjednik i izvršni direktor Microsoft Japan, Takuja Hiran.

Kako su preneli japanski mediji, Microsoft-ov trodnevni vikend rezultirao je sa 39,9 posto povećanja produktivnosti.

Djelimično je to zasluga toga što je kraća radna nedjelja zahtijevala od radnika poboljšavanje efikasnosti i bolje ekonomisanje vremenom. Zbog toga su sastanci morali da budu skraćeni, ali fokusiraniji.

Zaposleni su tokom probnog perioda za četvrtinu manje otvarali bolovanja ili uzimali slobodne dane. Tu su i dodatne dobrobiti, kao što je manja potrošnja električne energije.