Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić doputovao je danas u Pariz, a na poziv predsjednika Pariškog foruma mira Pascala Lamya. Komšić će prisustvovati Drugom pariškom forumu.

Komšića u Parizu dočekao predjednik Francuske Emmanuel Macron

Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron dočekao je sinoć na crvenom tepihu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nakon kratkog razgovora s Macronom, Komšić je za Radiosarajevo.ba kazao da je izjava predsjednika Macrona izazvala dosta uznemirenja u BiH.

„Ti podaci nisu tačni, a francuski ambasador je upoznat sa svim tačnim podacima koje smo mu dostavili, a uporedo sa tim dostavili smo i Macronovom kabinetu iste podatke. I da je to tačno onda je to nešto o čemu treba da porazgovaramo. Macron se sa tim složio, dogovarali smo susret, ako bude moguće danas ili nekad kasnije s obzirom na njegov protokol. U svakom slučaju kada smo sinoć završavali večeru on je ponovio da svakako trebamo porazgovarati, ostalo je da vidimo da danas to ‘uglavimo’ ili nekad naredni put“, istakao je Komšić.

Dodao je da ne zna odakle ti podaci potiču, mada ga konstrukcija rečenice podsjeća na određene ranije izjave.

„Ali neću da nagađam. Macron je to izrekao u kontekstu tog intervjua koji je izazvao dosta pažnje u cijeloj Europi, pogotovo od strane najviših funkcionera koji dolaze iz Njemačke. Mislim da smo učinili što smo mogli, dostavili smo precizne podatke, riječ je o podacima koji nisu samo naši, već je riječ o podacima koji dolaze u saradnji sa partnerskim zemljama. Terorizam je globalna stvar koja se ne tiče samo jedne zemlje. Sve ono što naše službe rade po tom pitanju je krajnje profesionalno, nema friziranja podataka to se precizno radi i možda pojačava vjerodostojnost svega ovog jer se radi sa partnerskim zemljama“, naglasio je Komšić.

Na naše pitanje da li će biti potrebe još nešto ukazivati u kontekstu ovog vala EU skepticima koji zahvata ovaj region, Komšić je za Radiosarajevo.ba kazao da je sinoć imao priliku da razgovara s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Kosova Hašimom Thacijem i predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Penderovskim.

„Trenutno je Sjeverna Makedonija pogođena ovakvim stvarima i ja znam da to može izazvati reakciju u cijelom regionu, ali ja zaista nisam spreman da izađem pred ljude u našoj zemlji i kažem da postoji neka druga alternativa za put BiH u NATO i EU. Ja spadam u red ljudi koji preferiraju NATO, čini mi se da možemo to lakše dostići dok se stvari u EU ne poslože. Ono što ja mogu da vidim povjerenje u narednom mandatu EU komisije ovo će biti jedna teška tema za same evropljane, ali i za nas. To su stvari o kojima mi ne odlučujemo, to su stvari o kojima se odlučuje u Briselu i glavnim gradovima zemalja članica EU. Vidjet ćemo šta će biti i od francuskog protivljenja, da li će izroditi jedan novi model odnosa u samoj EU, novi model odnosa priključenja“, pojasnio je Komšić.

Prema njegovim riječima, za sad se daju identifikovati dva pristupa, jedan je novi, recimo „francuski“ koji možda korespondira sa onim stavom koji je Holandija zastupala, jedan tvrd stav po pitanju proširenja i drugi koji se može uvjetno nazvati blažim, koji Njemačka zastupa.

„On podrazumijeva da se i sama EU drži pravila koje je ona odredila, a ne samo mi koji imamo ambicije da budemo dijelom EU. Vidjet ćemo, to treba pažljivo pratiti, treba iskoristiti svaki kontakt i priliku. Pokušavam to da u kontaktu sa šefovima država i premijerima kažem, objasnim, zainteresiram te ljude o svemu onome što se dešava u zemlji i regiji. Ne bi trebalo dopustiti da se utisak o BiH u centrima kao što je Pariz ili Berlin stiče na račun iskaza ili teza nekih drugih zemalja. Morate shvatiti ovo je politika pogotovo u ovakvoj vrsti igre, svaka zemlja ima svoj interes, a nama je bitno da naš interes bude opravdan. Kod nas postoji ta ambicija i želja da NATO i EU bude nešto što će BiH popravljati, ta želja u tom smislu je poštena“, poručio je Komšić.