Klupko, u Bosni i Hercegovini poznato kao namještanje utakmica, polako se počelo odmotavati. Jučerašnja akcija Var, koju su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) organizirali na području Šamca, Orašja, Novog Travnika, Cazina i Sarajeva, pprema naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, donijela je prve rezultate, piše Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, prilikom  realizacije ove operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na pet lokacija i lišili slobode 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja te primanje dara i drugih oblika koristi,  o čemu je portal Radiosarajevo.ba već pisao.

Od ukupno 12 osoba, njih pet, za koji se sumnja da su glavni organizatori (sudije Kenan Bajraktarević i Ilija Živković, te članovi sudijskih komisija i delegati Vladimir Dominković, Anto Bilješko i Fuad Zahirović) prenoćili su u prostorijama SIPA-e zbog sumnje da su namještali nogometne utakmice u našoj zemlji. Danas će sva petorica biti predati u Tužilaštvo BiH.

Ostalih sedam sinoć su nakon informativnih razgovora napustili prostorije SIPA-e i pušteni su na slobodu, potvrđeno je sinoć za Radiosarajevo.ba.

Od njih sedam na spisku su sudije Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Miloš Gigović, Zoran Grbić, Marko Brezović, Mario Grgić i  Anto Kobaš te funkcioneri koji rade u Nogometnom savezu Federacije BiH i NSBiH. Svi oni su, zajedno sa bivšim poznatim sudijom Salemom Prolićem, pristali na saradnju sa Tužilaštvom BiH i oni će se braniti sa slobode.

Radiosarajevo.ba saznaje, iz izvora bliskih SIPA-i i Tužilaštvu, da 12 uhapšenih jučer neće biti jedini koji se dovode u vezu sa namještanjem utakmica u Premijer ligi i Prvoj ligi Federacije BiH.

“Prva ispitivanja su završena. Na ovome neće stati, jer ima još mnogo imena, i to zanimljivih i poznatih, koji će biti ispitani. Namještanje utakmica se mora iskorijeniti iz Bosne i Hercegovine. Posao je ozbiljan”, kazao je izvor portala Radiosarajevo.ba.

Prema informacijama kojima raspolažu istražitelji, među osobama koje su sudijama davale novac su i čelnici klubova iz Premijer lige BiH – Azmir Husić, predsjednik i sportski direktor Tuzla Cityja, kluba koji je smatran pravim malim čudom bh. nogometa, Zuhdija Isamović i Aldin Kulenović (iz bihaćkog Jedinstva), Edo Ekmeščić iz NK Metalleghe-BSI Jajce, Midhat Sarajčić iz NK Travnik, Damir Obad iz HNK Čapljine, te Ramiz Murtić iz konjičkog Igmana.

Ove osobe će, kako sada stvari stoje, biti također saslušane, ali u ulozi svjedoka, dok će dalji tok istrage pokazati kakav će biti njihov konačni status u ovom predmetu.

Zanimljiva je i jučerašnja izjava ministra sigurnosti BiH Draga Mektića koji je na konferenciji u banjoj Luci rekao da je “SIPA godinu tražila podobnog tužitelja koji bi se htio prihvatiti tog posla’.

”Svi su bježali, jer tu ima svačijih prstiju i tu se vrti dosta para”, ustvrdio je Mektić.

Nije isključeno da se val hapšenja nastavi ukoliko se klupko kriminala u bh. nogometu nastavi odmotavati.