Počelo je rušenje prvog objekta na trasi Prve transverzale koji se nalazi u ulici Tešanjska 13, javlja Dnevni avaz.

Rješenje o rušenju je doneseno u skladu s Regulacionim planom Crni vrh, kojim je predviđeno uklanjanje stambenog objekta radi realizacije ove značajne putne komunikacije.

Rušenju prvog objekta, između ostalih, prisustvuju i premijer KS Edin Forto, ministar sporta i kulture Mirvad Kurić i načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Prema riječima glavne inspektorice općine Centar Vildane Taso-Kapetanović, aktivnosti se odvijaju prema planu.

“Ovo je prvi objekt koji se ruši na transverzali, nastavlja se s tim postupkom u skladu s planom koji je napravljen, to je prioritet. O daljnjim aktivnostima Direkcija za puteve KS, Ministarstvo saobraćaja KS i Zavod za izgradnju imaju plan. Prema informacijama iz Direkcije, slijedi uklanjanje zgrade Higijene i depoa GRAS-a, ali se prethodno mora riješiti isključenje električne energije”, kazala je Taso-Kapetanović.

U planu je rušenje 28 objekata od ulice Kranjčevićeve do ulice Braće Begić, a aktivnosti će se odvijati u skladu s rješavanjima imovinskopravnih odnosa i kako to budu dozvoljavale vremenske prilike, rekao nam je direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač.

“Postoji urbanistička saglasnost, glavni projekt koji je revidiran, a građevinska će biti izdata u fazama. Kako budemo rješavali imovinskopravne odnose, tako ćemo dobivati građevinske dozvole i graditi. Kako budemo pripremali objekte za rušenje i dionicu, tako ćemo i graditi. Procijenjena vrijednost radova izgradnje je 25 miliona maraka na ovoj dionici”, rekao je Kovač, piše Dnevni avaz.

Planom su predviđeni četiri saobraćajne trake, pješački trotoar, zaštitni zidovi…

Dvije nove ćemo graditi kao na južnoj, a dvije postojeće će se dograditi i prilagoditi novoj saobraćajnici.