Američki gigant Amazon mogao bi uskoro snažnije ući i na tržište Bosne i Hercegovine.
Najveća svjetska kompanija za prodaju putem interneta danas je zakupila dvije internetske domene u BiH, saznaje poslovni portal BiznisInfo.

Amazon je danas zakupio nacionalne bh. domene amz.ba i amzn.ba. Ove dvije domene, koje bi mogle upućivati buduće potrošače na sajt Amazona, zakupio je evropski ogranak kompanije – Amazon Europe Core sa sjedištem u Luksemburgu.

Osim toga, Amazon je već vlasnik domene amazon.ba, koja je ranije zakupljena direktno iz sjedišta kompanije u američkom Sijetlu.

Ova informacija mogla bi biti novi pokazatelj da se američki div sprema ozbiljnije ući na naše tržište.

Podsjetimo da su prije nekoliko mjeseci mediji u Hrvatskoj objavili da su predstavnici Amazona bili u toj zemlji i da su razmatrali mogućnost ulaska na tržište našeg regiona.

Ekspertni tim Amazona ljetos je, kako je tada objavljeno, obišao centar Hrvatske pošte u Velikoj Gorici, te s kompanijom razgovarao o mogućim oblicima saradnje za dostavu i logističku podršku na regionalnom tržištu.

Širenje u regionu

Inače, Amazon, koji dominira tržištem u SAD, u procesu je globalnog širenja. U proteklih nekoliko godina ušli su na tržišta Australije, Brazila, Meksika, Indije…

Zanimljivo je da je Amazon prošle godine snažno zakoračio na tržište Turske, gdje očekuje značajne prihode.

Jasno je da je tržište BiH samo po sebi malo i neinteresantno za ovog diva. No, obzirom da oni naš region posmatraju kao jedno tržište, onda i nije riječ o toliko malim potencijalima.