U Zagrebu je danas preminuo svjetski poznat producent Branko Lustig, prenose hrvatski mediji. Schindlerova lista je jedno od najznačajnijih filmskih ostvarenja na kojem je radio.

Preminuo je u 87. godini.

Kako je naveo Jutarnji list, dobitnik je niza značajnih međunarodnih priznanja.

Dva filma za koje je dao svoj doprinos su nagrađena Oskarom. Jedan od njih je upravo Schindlerova lista i Gladijator.

Prije pet godina je uvršten među 50 najboljih svjetskih filmskih producenata.

Preživio je zatočenje u nacističkim koncentracionim logorima.

“Trpjeti jedan drugoga. Voljeti jedan drugog. Živjeti sa drugima. Ne dozvoliti da se dogodi ‘91, ‘41, ili ‘14. Svi ratovi su proistekli iz toga što su ljudi mrzili jedni druge. Kako se danas, u 21. stoljeću, može desiti da majka jednog bijelog djeteta kaže da neće da ono u školi sjedi pored romskog djeteta? Tako se rađa fašizam.”

U julu 2014. je posjetio Srebrenicu na dan obilježavanja godišnjice genocida i kolektivne dženaze žrtava.

Rođen je 1932. u Kraljevini Jugoslaviji.

Njegova filmska karijera je počela sa filmovima Ne okreći se sine i Kozara.

Prvi holivudski uspjeh ostvaruje sa višestruko nagrađivanom serijom Vjetrovi rata, za koju je 1990. godine nagrađen i Emmyjem.

Prvog Oskara je dobio za Schindlerovu listu gdje je sarađivao sa Stevenom Spielbergom.

Radio je na nizu filmskih hitova, koji uključuju Mirotvorca sa Georgeom Clooneyem, Gladijatora Ridleya Scotta, koji mu je donio i drugog Oskara, te filmove Hannibal, Black Hawk Down, Kraljevstvo nebesko, A Good Year…

Uprkos hollywoodskim uspjesima ostaje vjeran regiji iz koje je potekao, pa se, nakon više od 20 godina života u Los Angelesu, vraća u Hrvatsku.

Kao svjedok Holokausta, neumoran je u širenju istine o strajanju Jevreja, te u promociji ljudskih vrijednosti i tolerancije.