Izložba slika iz Prvog svjetskog rata “Front na Soči – Veliki rat u Krnskim planinama 1915 – 1917” otvorena je sinoć u sarajevskoj Vijećnici.

Izložba je tokom proteklih desetak godina predstavljena u brojnim svjetskim gradovima, a njeno 40. izdanje predstavljeno je Sarajlijama koje u narednih 14 dana mogu pogledati slike nastale u periodu jednog od najstrašnijih ratova u historiji čovječanstva.

Kako je kazao penzionisani direktor Muzeja prvog svjetskog rata u Kobaridu Jože Šerbec, čovjek kojeg zbog velikog iskustva još uvijek angažuju pri organizacji ovakvih događaja, izložba prikazuje kako danas izgleda nekadašnji front, a ujedno prikazuje priču i događaje koji su se dešavali tokom rata na tom teritoriju.

“Sočanski front otvoren je 24. maja 1915. godine i trajao je do proboja kod Kobarida i sloma italijanske armije koji se desio u tri dana, od 24. do 27. oktobra 1917. godine. Dakle, radi se o dvije i pol godine statičnog ratovanja u visokim planinama, gdje na nekim lokacijama nije dolazilo ni do minimalnog pomjeranja fronta. Uzrok tome bili su veoma dobro utvrđeni odbrambeni položaji u visokom gorju”, izjavio je Šerbec za Fenu.

Naglašava da je taj front bio veoma značajan za Bosnu i Hercegovinu koja se nakon okupacije i aneksije u ratu borila na stani Austro-ugarske monarhije. “Što se tiče Bošnjaka, kako su zvali u to vrijeme bh. vojnike bez obzira koje vjere su bili, bili su mobilizovani u redove Austro-ugarske vojske i raspoređeni po frontovima, a BiH je podjeljena na četiri regrutacijske pokrajine – Sarajevo, Banja Luka, Tuzla i Mostar. Na Sočanskom frontu najduže se borio četvrti regiment iz Mostara”, objasnio je Šerbec.

Manji dio izložbe posvećen je upravo slikama bošnjačkih vojnika na Sočanskom frontu koji su se od ostalih razlikovali jer im je bilo dozvoljeno nošenje fesa. Oni su u Logu pod Mangartom, mjestu blizu italijanske granice kod slovenačkog Boveca izgradili džamiju gdje su obavljali vjerske dužnosti.

Izvor: Klix.ba/FENA