Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavila je da fascinira javnost u našoj zemlji.

Naime, sinoć su Zmajice u krcatoj maloj dvorani Skenderije deklasirale selekciju Švicarske rezultatom 80:61 i tako ostale na maksimalnom učinku nakon prva dva kola kvalifikacija za EP.

Nakon senzacionalne pobjede protiv Rusije u Orenburgu, Zmajice su sinoć u Sarajevu dočekale Švicarsku i pokazale razliku u kvaliteti. Mala dvorana Skenderije nije bila dovoljna da stanu svi oni koji su željeli gledati meč.

Od samog početka nametnut je ritam kakav su svi željeli u našoj zemlji. Švicarska je parirala isključivo u uvodnim minutama, ali onda serija Jonquel Jones, koja je i ovoga puta bila fenomenalna, dovodi do dvocifrene prednosti već na kraju prve dionice (21:11).

Nastavak prvog dijela donosi još bolju igru Zmajica koje su zaustavile ofanzivne akcije Švicarske i na odmor se odlazi sa plus 19.

U nastavku meča ovjera pobjede bila je samo rutina. U pojedinim trenucima selektor Goran Lojo odmarao je najbolje košarkašice, ponovo fenomenalnu Jones, kao i Maricu Gajić, koje su sa tribina dobile zasluženo velike ovacije.

Košarkašica sa Bahama u redovima selekcije BiH upisala je 26 poena, čak 16 skokova i dvije asistencije, a Marica Gajić je postigla 18 poena. Dvocifrene su bile Tamara Kapor (12), te Nikolina Džebo (10).

Alexia Rol je sa 17 poena bila najefikasnija u redovima gošća, a još je Evita Herminjard postigla 15.

Izvor: Sport Centar