Policijske agencije u Bosni i Hercegovini raspolažu podacima koji govore da je od početka 2018. u našu zemlju ušlo više od 60.000 ilegalnih migranata i većina je uspjela da nastavi put ka zapadnoevropskim državama, objavio je u srijedu sarajevski Dnevni avaz.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić za ovaj je list kazao kako su policijske agencije uspjele registrirati 52.000 ilegalnih migranata koji su ušli u zemlju iz pravca Srbije i Crne Gore, ali procjena je kako ih je zapravo pristiglo najmanje još 15 posto u odnosu na tu brojku i oni nisu nikada prošli kroz evidencije sigurnosnih službi.

I dalje preko poroznih istočnih granica u BiH svakodnevno ulazi stotinak ilegalnih migranata. Prema sigurnosnim agencijama, utvrđeno je i kako je, uprkos mjerama koje preduzima hrvatska policija, 45.000 ilegalnih migranata uspjelo izaći iz BiH i nastaviti svoje putovanje ka državama Evropske unije. Ujić je ipak upozorio kako je neizvjesno koliko će dugo granica s Hrvatskom biti propusna.

Granična policija Hrvatske svakim danom je sve jača, a ta susjedna zemlja na granicu raspoređuje i vojsku tako da će biti sve teže izaći iz BiH. Bojim se da ne doživimo scenario da nam u zemlji ostane jedan broj ilegalnih migranata, a da humanitarno nećemo moći da odgovorimo na taj mogući izazov”, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Njegova je procjena kako se stanje može pogoršati jer nije isključen scenario još masovnijeg priliva ilegalnih migranata u BiH, a Granična policija u sadašnjim uslovima definitivno nije u stanju to da spriječi.