Robert Prosinečki nije više selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Čelnici Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i hrvatski stručnjak sporazumno su raskinuli saradnju, piše SCsport.ba

Sa Robertom Prosinečkom smo sporazumno raskinuli saradnju. Sinoć smo imali sastanak, a danas smo se telefonski čuli sa ostalim članovima Izvršnog odbora i donijeli konačnu odluku”, rekao je za Faktor Milorad Sofrenić, potpredsjednik NSBiH.

Još se ne zna ko će voditi Zmajeve će u baražu za Euro 2020 (Safet Sušić se spominje kao najozbiljniji kandidat).

Prosinečki je sinoć održao sastanak sa čelnicima Saveza i zaključeno je da sporazumni raskid saradnje jedino ispravno rješenje. Danas su uslijedile dodatne konsultacije sa članovima Izvršnog odbora NSBiH (jedini organ koji može donijeti ovakvu odluku), koji su “izglasali” nepovjerenje dosadašnjem selektoru.

Za selektora naše A reprezentacije Prosinečki je postavljen 4. januara 2018. godine, kada je potpisao ugovor kojim se obavezao da će voditi Zmajeve do kraja kvalifikacija za EURO 2020.

Zmajeve je vodio u 22 utakmice i za to vrijeme ostvario je devet pobjeda, šest remija i sedam poraza.

Na startu mandata sa BiH je osvojio Ligu nacija B i plasirao se u Ligu A, među 12 najboljih reprezentacija u Evropi. Međutim, zakazao je u kvalifikacijama za EURO, kada je u grupi sa Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenštajnom osvojio skormnih 13 bodova, što je bilo dovoljno za 4. mjesto u grupi.

Naš tim će u martu 2020. godine igrati baraž za Euro 2020. U polufinalu ćemo 26. marta ugostiti Sjevernu Irsku, a ukoliko ostvarimo pobjedu u finalu ćemo, također u našoj zemlji, igrati protiv boljeg iz duela Slovačka – Republika Irska.

Standings provided by Sofascore LiveScore