Osim Albanije i Bosnu i Hercegovinu jučer ujutru potresao je jak zemljotres – u epicentru, 11 kilometara jugozapadno od Nevesinja, imao je snagu 5,4 stepena po Rihteru. Stanovnici Nevesinja kažu da je u prvim momentima bilo mnogo panike. U Hercegovini danas nema nastave u školama.

Poslije jakog potresa ujutru, uslijedila su četiri slabija potresa poslijepodne. U Štabu civilne zaštite RTS-u je potvrđeno da nema povrijeđenih.

Reporter RTS-a javlja da je noć protekla mirno.

Štete su uglavnom na starijim objektima – na zgradi gimnazije, osnovnih škola i muzičke škole. U gradu su padali dimnjaci i fasade.

Prema riječima građana, iako je potres tajao desetak sekundi, nekima je to izgledalo kao vječnost. U školama je bilo oko 2.000 đaka a svi su sigurno evakuirani.

“Osnovna škola ‘Risto Proroković’ ima 12 objekata, na devet objekata su primjećena oštećenja. Bilo je zaista strašno, jedno, poslije rata, možda najgore iskustvo, za sve stanovnike Nevesinja, sigurna sam, ali hvala Bogu, sva djeca su dobro”, rekla je direktorica škole Mara Šaran.

Direktorka Osnovne muzičke škole Dragana Budalić je rekla da su u toj školi oštećeni zidovi i da je stepenište napuklo. Padali su komadi sa dimnjaka.

Zvaničnici ističu da je bilo dramatično. Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je u prvom momentu bilo mnogo panike.

“Ono što je najvažnije je da nemamo povrijeđenih i da nemamo urušenih objekata”, rekao je Avdalović.

Škole i predškolske ustanove u Hercegovini, prema odluci Ministarstva prosvjete i kulture RS, ni danas neće raditi, iz preventivnih razloga – dok se ne utvrde oštećenja i umire preplašena djeca. U regionu Nevesinja vjeruju da je najgore prošlo, ali i dalje strijepe.

Rušenja izazvana zemljotresom, Nevesinje je doživjelo 1979. godine kada je katastrofalni zemljotres pogodio Crnu Goru. U nevesinjskom kraju tada je srušeno nekoliko stotina kuća. Ovoga puta, prema prvim podacima, šteta je neuporedivo manja, ali je strah ostao, pogotovo u Nevesinju, Berkovićima, Gacku, Bileći, Ljubinju i Trebinju, gdje se potres najjače i osjetio.