Ko će sjediti u devet ministarskih fotelja u Vijeću ministara BiH, već se uveliko spekuliše u političkim i novinarskim krugovima i, kako sada stvari stoje, u njima će ostati nekoliko starih, ali sješće i nova lica.

Podsjećamo, prema političkom i koalicionom dogovoru SNSD-a, SDA i HDZ-a, svakom će pripasti po tri ministarstva, a pozicija predsjedavajućeg SNSD-u.

Prema raspodjeli koju su partneri davno dogovorili, SNSD-u pripadaju vanjska trgovina i ekonomski odnosi, promet i komunikacije i ljudska prava i izbjeglice, SDA vanjski poslovi, bezbjednost i odbrana i HDZ-u pravda, civilni poslovi i finansije i trezor.

Zoran Tegeltija je u utorak dobio zeleno svjetlo parlamentarne Komisije za imenovanje i izbor Vijeća ministara BiH kao kandidat za prvog čovjeka ove institucije BiH, te bi Predstavnički dom trebalo da ga imenuje za predsjedavajućeg naredne sedmice i od tada u narednih 35 dana bi trebalo da sastavi svoj kabinet.

SNSD i SDA još uvijek “vagaju” o ministarskim pozicijama

Ono što je sigurno, a što je “Nezavisnim” potvrđeno iz izvora bliskih koalicionim partnerima, poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dobiće Staša Košarac, trenutni predsjednik Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH. Navodno, dva preostala ministarstva – promet i komunikacije te ljudska prava i izbjeglice – mogli bi da preuzmu koalicioni partneri SNSD-a iz Republike Srpske, ali to još nije dogovoreno.

I u SDA još nije donesena konačna odluka o budućim ministrima, ali ono što se priča po kuloarima je da je fotelja šefa bh. diplomatije nuđena Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Predstavničkog doma BiH i prvom čovjeku Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu, ali da on nije baš bio zainteresovan za to.

Navodno, to bi mjesto trebalo da preuzme Bisera Turković, provjereni i odani kadar SDA, koja, podsjećamo, ima veliko iskustvo u diplomatiji. Ona je bila ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama te diplomata u Belgiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, stalnoj misiji BiH pri Uredu Ujedinjenih naroda i Misiji OSCE-a u Beču. Trenutno je ambasadorica BiH u Kataru.

Ministarstvo sigurnosti, prema dogovoru SDA sa bošnjačkim partnerima, pripalo je SBB-u, a prema saznanjima “Nezavisnih”, tu poziciju trebalo bi da preuzme lider te stranke Fahrudin Radončić, koji je u ovom trenutku delegat u Domu naroda BiH.

Međutim, u političkim krugovima zadnjih dana spominje se i kadar ove stranke Ismir Jusko, koji je u prošlom sazivu Vijeća ministara bio ministar prometa i komunikacija, a trenutno je u Vladi Kantona Sarajevo ministar za boračka pitanja. U stolicu ministra odbrane najvjerovatnije bi trebalo da sjedne kadar DF-a Sifet Podžić.

U HDZ-u je poprilično jasna situacija

U HDZ-u, kako saznajemo, situacija je mnogo jasnija i čistija. U Tegeltijin kabinet trebalo bi da sjednu provjereni kadrovi ove stranke. Tako bi kao ministar finansija i trezora trebalo da ostane aktuelni Vjekoslav Bevanda.

Postoji velika mogućnost, kako saznajemo, da na mjestu ministra pravde i u naredne tri godine ostane aktuelni ministar Josip Grubeša, iako se često pominjalo ime Bariše Čolaka, koji je trenutno delegat u Domu naroda BiH i koji je već ranije obavljao pomenutu ministarsku funkciju.

Ko će biti ministar civilnih poslova, još je neizvjesno, mada se često spominje mogućnost da Dragan Čović i HDZ tu poziciju daju svojim hrvatskim partnerima i da je najbliže toj fotelji Ilija Cvitanović, lider HDZ 1990.

Koalicioni partneri također traže svoj dio kolača

Strankama za raspodjelu bit će i pozicije 10 zamjenika ministara s obzirom na to da svako ministarstvo ima po jednog zamjenika ministra, a Ministarstvo odbrane dva. Zamjenik ministra, prema zakonu, mora biti druge nacionalnosti u odnosu na ministra.

Neizvjesno je još, kako ističe izvor “Nezavisnih”, kako će te pozicije biti podijeljene, jer koalicioni partneri žele “ljude iz svojih stranaka” na tim pozicijama u ministarstvima poput finansija i trezora, vanjskih poslova, pravde, ali i bezbjednosti.

SDA je ministarske pozicije dala partnerima DF-u i SBB-u, zbog toga što svoj kadar želi na pozicijama zamjenika u ključnim ministarstvima“, tvrdi izvor “Nezavisnih” i dodaje da je SNSD spreman da zamjeničke pozicije u veoma bitnim ministarstvima ustupi Srpskom klubu, odnosno partijskim kolegama Nenada Stevandića.

Izvor: Nezavisne novine