Američki gigant Apple platit će skoro pola milijarde dolara penala zbog optužbi da je sklopio ugovor sa slovenačkom softverskom kompanijom ATR.SIS d.o.o.

ATR.SIS d.o.o je bila sankcionisana zbog optužbi za trgovinu narkoticima, navodi američko Ministarstvo finansija, piše The Wall Street Journal.

Tehnološki gigant je prekršio američke sankcije tako što je hostovao, prodavao i olakšavao prenos softverskih aplikacija slovenačke softverske kompanije, koja je bila na crnoj listi, pišu “Novosti”.

U 2017. godini otkrili smo da smo nesmotreno plaćali kompaniji koja je na listi posebno označenih državljana američkog Trezora“, izjavio je Appleov glasnogovornik.

“Izvještavali smo o tome i u potpunosti sarađivali u njihovoj istrazi, koja je sada završena”, dodao je on.

Iznos za namirenje je mali za kompaniju veličine Applea, koja ima tržišni limit od oko milijardu dolara. Ali slučaj demonstrira kako čak i sofisticirane multinacionalne kompanije mogu da previde grešku.

Apple je navodno 2008. godine sklopio sporazum o razvoju aplikacija sa kompanijom SIS d.o.o, programerskom kompanijom sa sjedištem u Trzinu u Sloveniji.

U februaru 2015. godine, Ministarstvo finansija je imalo SIS na crnoj listi, a njegov većinski vlasnik Savo Stjepanović navodno je bio dio međunarodne mreže trgovine narkoticima.

Zbog toga, sva imovina SIS-a i Stjepanovića je blokirana, a američkim pojedincima i entitetima zabranjeno je da s njima trguju. U maju 2017. Ministarstvo je uklonilo Stjepanovića i SIS sa crne liste.