Petu godinu po redu, Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica organizuje Internacionalni festival edukativnog teatra – IFET, koji će se ove godine održavati od subote, 30. novembra do ponedjeljka, 9. decembra u Zenici, Kaknju i Zavidovićima.

Povodom nastupajućeg 5. IFET-a u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović.

Direktor Begagić je istakao zadovoljstvo činjenicom da je Internacionalni teatarski festival edukativnog teatra postao tradicija i redovna aktivnost u zeničkom BNP-u najavivši 15 programa za 10 festivalskih dana. Od 15 programa ovog festivala, devet je predstava iz Mostara, Tuzle, Zenice, Banje Luke, Sarajeva i Osijeka.

Centralna svečanost 5. Internacionalnog festivala edukativnog teatra je premijerna izvedba predstave „Ježeva kućica“ prema čuvenom tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Begagić je istakao da je velika radost ove pozorišne kuće činjenica da BNP Zenica obilježava 70 sezonu, a upravo ove godine se navršava 70 godina od izdavanja kapitalnog djela bh. književnosti za djecu „Ježeva kućica“.

Miroljub Mijatović je istakao da će među devet predstava biti izvedene lutkarske predstave, dramske predstave za djecu, kao i jedna baletna predstava. Naime, radi se o nagrađivanim predstavama, kao i predstavi iz Osijeka koja najavljuje bogatu buduću saradnju.

Pored predstava, bit će upriličene promocije knjige bajki u Kaknju, Zavidovićima i Zenici autora Fuada Tabaka pod naslovom „Priče Čarobne šume“.

Prema riječima Mijatovića, već tradicionalno se održavaju dvije smotre dramskog stvaralaštva i to: 8. smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama BiH i 11. smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: Zenit.ba