Zvanični Washington mnogo se “naoštrio” na lidera društvenih mreža Facebook, da mu to predstavlja prepreku pri velikim akvizicijama, objavio je CNBC.

Blem od 52 milijarde dolara.

Za Davida Wehnera, finansijskog direktora i Marka Zukerberga, osnivača najpopularnije društvene mreže, tolika količina keša predstavlja fascinantan problem.

Facebook ne isplaćuje dividende dioničarima, ali bi čak i na dodavanje dividende od dva procenta njegovim ionako vrijednim dionicama bilo utrošeno samo 11 milijardi dolara godišnje.

U međuvremenu, Facebook je zapravo usporio tempo otkupa svojih dionica ove godine, nakon što je na to potrošio više od 11 miljardi u 2018, kada su dionice pale čak do 124 dolara. Trenutno je cijena oko 200 dolara, piše CBNC.

Nivo kapitalnih investicija kompanije trebalo bi da ostane nepromijenjen i naredne godine, navodi se u izvještaju za treći kvartal.

Šta onda firmi preostaje?

“Postoje realna politička ograničenja toga što oni mogu da urade”, kaže Samantha McLemore, portfolio menadžer u iller Value Partners iz Baltimorea, firmi koja posjeduje 387.000 dionica Facebook, a osnovao ju je čuveni investitor Bill Miller.

“Velike tehnološke kompanije samo su gomilale keš”, kaže McLemore.

Facebookovi politički problemi smanjujuju vjerovatnoću da će iskoristiti taj keš za neku veliku akviziciju, smatra John Freeman, analitičar CFRA.

Senatori Bernie Sanders i Elizabeth Warren kritikovali su Facebookove kupovine Instagrama i Whats Appa i iznijeli tvrdnje da su Trumpova i Obamina administracija dozvolile velikim tehnološkim kompanijama da postanu isuviše moćne zahvaljujući nedostatku antimonopolskih zakona.