Za budućeg predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske na predstojećim izborima borit će se 12 kandidata koji su sinoć do ponoći predali potreban broj potpisa Državnoj izbornoj komisiji, prenosi Klix.ba.

Potencijalni kandidati za predsjedničku utrku su Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Anto Đapić, Dario Juričan, Katarina Peović, Ivan Pernar, Dalija Orešković, Nedjeljko Babić i Slobodan Midžić.

U narednih 48 sati komisija ima posao da obradi predane prijave i potpise, a zatim da ih odbije ili prihvati te objavi konačnu listu kandidata za predsjednika Republike Hrvatske.

Nakon objave zvanične liste kandidata počinje predizborna kampanja, a kandidati ne smiju potrošiti više od osam miliona kuna na promociju. Kampanja će trajati do 20. decembra u ponoć.

Aktuelna predsjednica Grabar-Kitarović iz HDZ-a je predala 231.652 potpisa, a SDP-ovac Zoran Milanović blizu 78.000. Miroslav Škoro je Državnoj komisiji donio kutije sa blizu 80 hiljada potpisa, dok je Ivan Pernar predao blizu 15.000 potpisa, kao i Mislav Kolakušić. Dario Juričan se kandidovao sa, kako je kazao, 13 hiljada potpisa, kao i Anto Đapić. Hiljadu više je predao Nedjeljko Babić, dok je kutije sa 16.000 potpisao predao Dejan Kovač. Katarina Peović ide u kandidaturu sa 14 hiljada potpisa podrške. Dalija Orešković navodno ima 11 hiljada potpisa, dok je Slobodan Midžić navodno predao samo jedan potpis i on će biti “diskvalifikovan” iz zvanične kandidature. Minimalan broj potpisa za kandidaturu je bio 10.000.

Iako su najavljivali da će i oni ući u utrku za Pantovčak, u konačnici to nisu učinili bivši potpredsjednik Vlade Hrvatske Ante Simonić, bivši ‘mostovac’ Tomislav Panenić, Ava Karabatić, kao ni bivši ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić.

Predsjednički izbori zakazani su za nedjelju 22. decembra.