Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdili su imenovanje funkcionera SNSD-a Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, izvijestio je Klix.ba.

Nakon višesatne rasprave u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine državni zakonodavci potvrdili su odluku Predsjedništva BiH kojom je Zoran Tegeltija, nekadašnji ministar finansija bh. entiteta RS, imenovan za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za imenovanje Tegeltije je glasalo 28, protiv je bilo osam, a suzdržana su bila dva zastupnika.

Tegeltija je na sjednici Zastupničkog doma PSBiH predstavio državnim zakonodavcima svoj ekspoze u kojem je naveo da će prioriteti rada budućeg saziva Vijeća ministara BiH biti uglavnom ekonomske teme.

Posebno važnim istakao je reformu javne uprave, jačanje sigurnosnih agencija te saradnju s vladama entiteta.

Zastupnici iz opozicionih stranaka nisu podržali imenovanje Tegeltije, a kao jedan od razloga naveli su i to da je u izjavi koju je bio dužan popuniti naveo lažne podatke koji se odnose na raniju presudu koja mu je izrečena.

Parlamentarci su tokom zasjedanja tražili od predsjednika bh. vlade i da jasno iznese svoj stav u vezi NATO puta BiH navodeći da nije usvojen Program reformi on nikada ne bi bio imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Imenovanje Tegeltije podržali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a zajedno s manjim političkim strankama koje su okupljene oko subjekata kojim upravljaju Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH operativno će početi izvršavati svoje obaveze tek nakon što zakonodavna vlast potvrdi imenovanje ministara i zamjenika državnih ministara.

Sve do tog trenutka na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu ostat će Denis Zvizdić.

Tegeltija će u narednim danima obaviti konsultacije s liderima političkih stranaka koji će u ovom mandatu činiti vladajuću koaliciju. Riječ je o SDA, HDZ-u BiH, SNSD-u, DF-u, SBB-u, SP-u, Ujedinjenoj Srpskoj i DNS-u.