Migranti koji su smješteni u kampu Vučjak znaju za moguće izmještanje sa te lokacije, međutim poručili su da ih iz Unsko-sanskog kantona mogu odvesti samo silom, javljaju novinari koji su na licu mjesta.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, a razgovarano je o rješavanju migrantske situacije na području USK, posebno Vučjaku.

Dogovoreno je da se migranti početkom iduće sedmice izmjeste sa ove lokacije u druge prihvatne centre izvan Unsko-sanskog kantona, te da se ovaj neformalni kamp zatvori. Također, dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti za formiranje novog prihvatnog centra izvan naseljenih mjesta na području USK, u koji bi se postepeno izmjestili migranti iz prihvatnih centara Bira i Miral.

Na sastanku je također konstatovano da su najranjivije kategorije, odnosno porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje smješteni u adekvatan smještaj u Borićima, Sedri, Salakovcu i Azilantskom centru Delijaš i da imaju sve potrebne humanitarne i druge uslove za boravak.

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović prije tri dana posjetila je improvizirani kamp za migrante Vučjak te prihvatne centre Bira i Sedra u Bihaću i Cazinu. Jučer je obišla i prihvatni centar Ušivak.

“U sedmodnevnoj posjeti BiH vidjela sam da su kampovi za migrante u katastrofalnom stanju. Šokirana sam onim što sam vidjela u kampu Vučjak. Nije prvi put da obilazim kampove, prije mjesec sam bila u Grčkoj i tamo je katastrofalno, ali na Vučjaku je stvarno užasno. Takvo nešto nema nigdje u Evropi. Migranti, uključujući i maloljetne, borave u blatu, nemaju vode za piće”, rekla je Mijatović.

Dodala je da se jučer vidjela s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem, koji joj je obećao da će se situacija popraviti.

“Jedino rješenje jeste potpuno zatvaranje kampa i prebacivanje ljudi u druge koji nude humane uvjete. U poređenju s Vučjakom, drugi kampovi donekle nude bolje uvjete. Mora se osigurati bolja humanitana pomoć, ali i registracija migranata. Država se apsolutno ne uključuje kako bi pomogla USK”, kazala je Mijatović.

Izvor: Patria