Migranti će u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM) biti prevezeni u kasarnu Ušivak. Tamo će boraviti do osposobljavanja kasarne u Blažuju, gdje je planirano da prezime.

“Izmještanje migranata iz Vučjaka će trajati tri dana i bit će podijeljeno na predradnje, radnje izmještanja i radnje koje će se desiti kasnije. Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje. Dogovoreno je to s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem, kazao je Ružnić na jučerašnjoj konferenciji za medije.

U sklopu prve faze izmještanja su pripremljeni sigurnosni aspekti izmještanja migranata, što znači osiguranje hrane i prijevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga.

Migranti će, kako je to najavljeno, privremeno biti prebačeni u kasarnu Ušivak.

“Budući da kasarna Blažuj još nije spremna za prihvat migranata, ovi ljudi će iz Vučjaka biti prebačeni u kasarnu Ušivak. Ukoliko ne budu mogli biti smješteni u Ušivak, postoji ideja da se jedan dio njih prebaci u Blažuj”, najavljeno je.

Vlasti u Unsko-sanskom kantonu će, ukoliko to bude potrebno, zatražiti asistenciju prilikom izmještanja migranata prema kasarni Ušivak u Hadžićima.

Izvor: Klix.ba