Širom svijeta danas se obilježava 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava koji slavi donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948) proglašene od strane Ujedinjenih nacija.

Ovog ključnog datuma u modernoj istoriji, nacije svijeta su se okupile da pokušaju jednom zauvijek zakopati posljedice genocida koji se pokrenuo tokom Drugog svjetskog rata.

Donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima je jedno od prvih značajnih dostignuća Ujedinjenih nacija i obezbijedilo je osnovnu filozofiju za mnoge pravno obavezujuće međunarodne dokumente koji su uslijedili.

Ovim povodom Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine danas će prezentirati preporuke Komiteta Ujedinjenih nacija date nakon okončanog trećeg ciklusa Univerzalnog pregleda stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini (UPR).

Konferencija pod motom “Realizirajmo UPR preporuke – pređimo sa riječi na djela” okupit će predstavnike institucija koji su učestvovali u izradi posljednjeg UPR izvještaja BiH, kao i nevladinih organizacija koje su izradile više izvještaja u sjeni o stanju ljudskih prava u BiH.

Temeljem navedenih izvještaja, Bosna i Hercegovina je dobila 207 preporuka grupisanih u oblasti koje se odnose na politike i univerzalna pitanja, građanska i politička prava te ekonomska, socijalna, kulturna i prava marginaliziranih grupa.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će u narednom periodu sa institucijama nadležnim za provedbu dostavljenih preporuka izraditi plan realizacije, a taj proces će upravo biti otvoren kroz prezentacije i diskusiju na najavljenoj konferenciji, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Izvor: FENA