Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Moskva ima temelja za žalbu protiv odluke Svjetske antidopinške agencije (WADA) o zabrani učestvovanja ruskih sportista na velikim takmičenjima sljedeće četiri godine.

“Ukoliko nema žalbi protiv neke zemlje, onda se ona mora takmičiti pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka Agencije krši povelju. Imamo temelja za žalbu”, rekao je Putin na konferenciji za novinare održanoj u Parizu nakon njegovog sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Prvi čovjek Rusije smatra kako svaka kazna mora biti individualna i povezana s onim što je napravila neka osoba te da ona ne može biti kolektivna.

“Donese li neko odluku o kolektivnoj kazni, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoći međunarodnoga sporta, nego politička odluka koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskog pokreta”, poručio je Putin.

Podsjetimo, Rusiji je zabranjeno učestvovanje na najvećim takmičenjima u sljedeće četiri godine, uključujući sljedeće olimpijske igre te svjetsko prvenstvo u nogometu 2022., zbog manipuliranja uzorcima i rezultatima testiranja na doping.

Odluka je donesena na temelju zaključka da je Rusija brisala dokumente povezane s pozitivnim nalazima na testiranjima u laboratorijskim podacima koji su mogli pomoći da se otkriju sportisti koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Izvor: Klix.ba