Večerašnja svečana ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Štokholmu zasigurno će biti zasjenjena velikim protestima u centru ovog grada, a koji se već duže najavljuju.

Protesti će biti održani, neposredno pred ceremoniju, zbog činjenice da će Nobelova nagrada biti dodijeljena i Peteru Handkeu, kontroverznom austrijskom književniku koji negira genocid u Srebrenici, a glorificira Slobodana Miloševića.

Večeras u Štokholmu najavljeni protesti protiv Handkea

Na protestima, koji će oko 18 sati biti održani u centru Stockholma učestvovast će i majke Srebrenice i Žepe, zatim predstavnici udruženja žrtava genocida, niz bosanskoheregovačkih, ali i evropskih intelektualaca.

Predviđeno je da govornici budu nagrađivani novinar i ratni reporter Roy Gutman, bivša glasnogovornica Haškog tribunala i francuska novinarka i književnica Florence Hartmann i drugi.

Jučer, dan uoči dodjele Nobelovih nagrada, kao nikada do sada desila se svojevrsna diplomatska ofanziva niza zemalja koje su odlučile da ambasadori njhovih zemalja bojkotuju ovaj događaj. A to su Turska, Hrvatska, Kosovo i Albanija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić informisao je ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj o tome da ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime BiH ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu, te da bi da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsjedništva BiH predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Handke je na konferenciji za novinare u sklopu sedmice proslave ovogodišnjih pobjednika Nobelove nagrade koja je održana proteklog petka još jednom svijetu pokazao svoje pravo lice. Ostao je, naime, dosljedan svojoj politici da ne odgovara na “neugodna” pitanja o genocidu u Srebrenici i falsificiranju historijskih činjenica kada je riječ o agresiji na BiH.

Za Handkea koji se otvoreno svrstao na strani velikosrpske agresije na BiH Srebrenica je “jako pogrešna priča i ponovo pričati tu priču ovdje nije pravi trenutak”.

Izvor: Klix.ba