Delegacije SDA i HDZ-a BiH sinoć su u zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu održale još jedan u nizu sastanaka o formiranju vlasti.

U pauzi sastanka, stranački lideri Bakir Izetbegović i Dragan Čović obratili su se novinarima. Kako je rečeno, konačni dogovor o svim pitanjima nije postignut, ali će razgovori biti nastavljeni.

“SDA i HDZ ne uspijevaju naći rješenja za koja smo zainteresirani, što ne znači da ih nećemo naći. To tako traje decenijama. Imamo razmimoilaženja, ali držimo stvari u FBiH stabilnima”, kazao je Izetbegović.

Prema njegovoj ocjeni, kako bi se riješila krupna pitanja, potrebno je imati mnoštvo sastanaka, kako bi u konačnici jedan donio rezultat. Izetbegović je rekao da je SDA stava da vlast na državnom i federalnom nivou treba formirati istovremeno.

“Ne možemo formirati čitavu federalnu Vladu u jednom danu, ali možemo imati novog predsjednika FBiH i njegove zamjenike i krenuti u proces”, naglasio je on, te dodao da HDZ ima drugačiji stav.

Na sastanku je razgovarano i o provođenju presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci, kao i o presudi Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. “Tu ima nekih pomaka, ne bih danas mogao govoriti o suštini”, naveo je lider SDA.

Kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona, stavovi SDA i HDZ BiH su različiti u vezi sa izborima u Mostaru. U tom kontekstu, rekao je da SDA želi odvojiti pitanje Mostara od pitanja izbora članova Predjedništva BiH i delegata u Domu naroda.

Lider SDA najavio je i da će danas imati sastanak sa predsjednicima SBB-a i DF-a Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem, kazavši da vjeruje da će ove tri stranke postići dogovor po vertikali, uključujući i Vladu KS.