Johnson i njegova Konzervativna stranka će u narednih pet godina imati većinu u parlamentu. Do sada se malo zna šta Johnson planira učiniti na vlasti, osim što želi izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije.

U svom govoru nakon što je dobio većinu Johnson je izjavio kako je riječ o historijskoj pobjedi koja će mu omogućiti da poštuje volju britanskog naroda i da izvede Britaniju iz EU.

Laburistička stranka ostvarila je možda i najgori rezultat od prije Drugog svjetskog rata, odnosno od 1935. godine. Očekuje se da će Jeremy Corbyn biti pozvan na odgovornost. Poručio je da će “stajati po strani” do sljedećih izbora.

John Bercow, bivši predsjednik parlamenta, rekao je kako se radi o apsolutno dramatičnoj pobjedi Borisa Johnsona, ako se rezultati pokažu tačnima te kako će mu dati kredibilitet da provede Brexit do kraja januara 2020. godine.

Američki predsjednik Donald Trump čestitao je Borisu Johnsonu na pobjedi, poručivši da će Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija postići veliki trgovinski dogovor nakon Brexita.

“Ovaj dogovor može biti daleko veći i unosniji od bilo kojeg posla koji bi se mogao sklopiti sa Evropskom unijom”, napisao je Trump na Twitteru.

Izvor: Klix.ba