Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske moći će glasati na 44 biračka mjesta, potvrdila je Ambasada Hrvatske u Sarajevu.

U obavijesti dostavljenoj Hini piše da će sva biračka mjesta biti otvorena u mjestima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Najviše biračkih mjesta, njih 19, bit će otvoreno u Mostaru, gdje je i sjedište Generalnog konzulata Hrvatske.

Po brojnosti slijedi Vitez u srednjoj Bosni, u kojem je planirano otvaranje deset biračkih mjesta, dok će ih u Sarajevu biti otvoreno šest.

Četiri biračka mjesta bit će otvorena u Livnu, tri u Tuzli, a dva u Banjoj Luci.

Glasati na području Bosne i Hercegovine mogu oni hrvatski državljani koji tamo imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili imaju hrvatske e-lične karte u kojima je upisano prebivalište u Bosni i Hercegovini, na osnovu kojih su automatski registrirani za glasanje.

Oni hrvatski državljani koji se nisu aktivno registrirali i nemaju e-ličnu kartu moći će glasati na predsjedničkim izborima 22. decembra uz odgovarajuću potvrdu, koju na sam dan izbora mogu dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava.

U Bosni i Hercegovini moći će glasati i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako se na dan izbora zateknu u susjednoj zemlji, ali oni za to moraju imati potvrdu za glasanje izvan mjesta prebivališta.