Kada se borite s mentalnim poteškoćama, fizička aktivnost može biti jedna od posljednjih stvari koje biste radili kako biste se osjećali dobro. Međutim, ako možete prikupiti energiju, dokazi pokazuju da je vježbanje veoma korisno za psihu.

Jedno istraživanje iz 2019. godine, objavljeno u JAMA Psychiatry, otkrilo je da je tjelesna aktivnost efikasna strategija prevencije depresije. Još jedan članak iz 2015. utvrdio je da vježbanje može biti korisno u liječenju blage do umjerene depresije, kao i antidepresivi i psihoterapija.

“Već znamo da vježba unapređuje fiziološke i neurohemijske reakcije zbog kojih se osjećate dobro. Kada vježbamo, mozak oslobađa endorfine, kao i dopamin i serotonin. Vrlo često su iste hemikalije dio antidepresiva”, kaže Nanette Mutrie s Instituta za sport, fizički odgoj i zdravstvene nauke Univerziteta u Edinburghu.

Tu je i psihološka komponenta za vježbanje zbog koje se osjećamo dobro, kaže Mutrie. “Kada vježbate, poboljšavate svoje samopoštovanje, savladavate nove zadatke i upoznajete nove ljude. Sve je to dio mješavine. Postoji sinergija pozitivnih stvari koja se dešava. Idite polako i ponosite se svakim korakom koji ste preduzeli”, dodala je ona.

Također, kaže da ćete na putu imati problema i da se zbog njih ne biste trebali obeshrabriti. “Fitness nije linearan. Možete jedan dan ići na trčanje i osjećati se dobro, a drugi dan se osjećati kao smeće. Kako god, cilj je da povećate broj koraka koji pređete tokom jednog mjeseca. Započnite hodanjem po deset minuta dnevno i postepeno povećavajte. Većina pametnih telefona sada ima pedometar tako da možete pratiti korake. Sedam hiljada koraka dnevno je dobar cilj koji ćete na preporuku povećavati da 10.000 koraka dnevno”, kazala je Jermaine Johnson, još jedan fitness trener koja često trenira klijente s depresijom i anksioznošću

Umjesto toga, ona predlaže svim vježbačima da isprobaju trening snage, prenosi Guardian. “Kardio može povećati rad srca i potaknuti vašu anksioznost. Međutim, trenirala sam i ljude s depresijom koji su rekli da je dizanje tegova napravilo veliku razliku u pozitivnom smjeru”, kaže ona.

Izvor: Klix.ba