Prema podacima UNCHR-a trenutno se u Bosni i Hercegovini nalazi 7.200 migranata. Pet hiljada nalazi se u prihvatnim centrima: Borići, Sedra, Bira i Miral u Unsko-sanskom kantonu. U Sarajevu su dva centra, odnosno dvije kasarne Blažuj i Ušivak, te Salakovac kod Mostara. Dvije hiljade i dvjesto migranata nalazi se van kampova, a najveći broj njih na ulici je u Tuzli. Volonteri Crvenog križa su među onima koji su najviše pomagali migrantima.

“U posljednjih par mjeseci na terenu svakodnevno rade naši volonteri, formirani kroz sedam mobilnih timova prve pomoći koji su na usluzi svakome kome treba neka vrsta zdravstvene pomoći. Volonteri su raspoređeni u timovima u Kalesiji, Ključu. Na nivou Tuzlanskog kantona, u Mostaru, Cazinu, čak i u Bijeljini”, rekao je za N1 Jasmin Nikšić iz Crvenog križa Federacije BiH.

I ljeti i po kiši i po snijegu, i požare preživljavali su migranti u našoj zemlji. Među njima bilo je i onih najranjivijih kategorija – djece. Najveći problem bio je nehumani kamp Vučjak u kojem je nekada boravio desetogodišnji Irfan.

“Ja želim biti kao i ostala djeca. Želim da učim i jednog dana postanem inženjer i jednog dana u budućnosti da se vratim u moj Afganistan”, kazao je on za N1.

Od početka 2018. godine Europska unija je za pomoć izbjeglicama, azilantima i migrantima u BiH uplatila 36.000.000 eura. Od toga, samo na račune IOM-a BiH i partnera – 33.700.000 eura. Sredstva iz IPA fondova i Generalne direkcije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Europske komisije nije novac, tvrde u Evropskoj komisiji, koji je ranije bio namijenjen građanima BiH, pa preusmjeren. Ono što su također potvrdili, od 36.000.000 eura 2.300.000 su utrošeni na pomoć institucijama BiH. Pomoć je stizala i od drugih stranih organizacija.

“Prošle godine u julu odlučili smo ponovo da se vratimo u BiH zbog migrantske krize kako bi pomogli prije svega vlastima da se suoče sa svim problemima”, rekao je to Nicola Bay iz Danskog vijeća za izbjeglice.

Sa problemima migrantske krize nastavlja se suočavati Bosna i Herecegovina. Do sada nije adekvatno odgovorila ovom problemu. Nakon zatvaranja neuslovnog kampa Vučjak stotine migranta u dvije grupe prebačeni su u Kanton Sarajevo u nekadašnje kasarne Ušivak i Blažuj, a vlasti Unsko-sanskog kantona u budućnosti žele zatvoriti još dva kampa Biru i Miral.

Izvor: N1