Ceromonijom svečanog otvaranja  danas je zvanično počela sa radom 4. „Internacionalno otvoreno zabavna škola nogometa za djevojčice „ a 13. po redu Škola za djevojčice koju Sportski savez SBK/KSB organizuje u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB i Udruženjem žena „ Emina „ Turbe.

 

U radu Škole učestvuje kao i prethodnih godina oko 300 djevojčica sa područja SBK/KSB, koje je rade pod nadzorom 13 trenera, 24 asistenata i 3 lidera, a pored djevojčica danas u radu škole učestvovalo je 20 dječaka i djevojčica iz JU „ Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „ Duga „ Novi Travnik koja su zajedno sa djevojčicama radili na stanicama jer cilj učešća djece iz Centra „ Duga „ je inkluzija istih. Ovogodišnja Škola organizovana je na stadionu NK ” Vlašić ” u Turbetu gdje za realizaciju projekta postoje odlični uslovi za rad.

Organizatori projekta ” Internacionalne otvoreno zabavne škole nogometa za djevojčice ” istuču zadovoljstvo zbog velike zanteresovanosti djevojčica za rad u Školi koji je postala prepoznatljiva na prostoru države BiH kao jedan od projekata koji animira djevojčice za aktivnim bavljenjem tjelesnom aktivnošću i sportom. Također, projekat ima za cilj da pored sportskih animacija i edukaciju  učesnica projekta, tako da će tokom realizacije projekta posjetiti  kulturno-historijske znamenitosti na području Općine Travnik , Zavičajni muzej ” Travnik “, Rodnu kuću ” Ive Andrića ” i Stari grad.

Jedna od novina ovogodišnjeg projekta jeste da će djevojčice učestvovati u noćnoj utrci u Travniku 01. septembra 2018. godine.

Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, članovi Upravnog odbora i Skupštine Sportskog saveza SBK/KSB kao i mnogobrojni gosti koji su dali doprinos u organizaciji ovoga projekta, a posebno je značajno istaknuti da je ovogodišnju ceremoniju svečanog otvaranja pratio veliki broj stanovnika Turbeta. Doprinos u otvranja Škole dalo je KUD ” Turbe ” iz Turbeta koje je nakon svečanog otvaranja ostalo da se druži sa učesnicama projekta.

Zvanično ” Internacionalnu otvorno zabavnu školu nogometa za djevojčice ” otvorio je načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić koji svim učesnicama  poželio ugodan boravak u na jednom od mnogobrojnih stadiona koji se nalaze na području Općine Travnik, ali je istaknuo da uslovi na stadionu NK ” Vlašić ” su jedni od boljih na našem Kantonu. Pored navedenog načelnik Hadžiemrić izrazio je   nadu da će Općina Travni i narednih godina biti dobar domaćin.

 

(Sportski savez SBK/KSB)