U Vitezu je danas u organizaciji Turističke zajednice SBK/KSB održana radionica vezana za projekat jačanja turističkog sektora kroz osiguravanje pravne regulative uz razvoj biciklističke infrastrukture  na području Srednjobosanskog kantona.

 

Turistička zajednica SBK/KSB  već dvije godine intenzivno provodi  aktivnosti u okviru projekta  „staza stre pruge“, a kako je istaknuo direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB i projekt menadžer Miroslav Matošević, današnja radionica je još jedan logičan slijed brojnih aktivnosti.

– Od iznimne je važnosti i kreiranje  dokumenta o cikloturizmu na području Srednje Bosne, kao i svih smjernica, pravila i pravilnika koji bi definirali pravila ponašanja, signalizaciju, ali i sve ono što jednom biciklisti treba,  a opet sve s ciljem da Srednju Bosna postane atraktivna cikloturstička destinacija. –  kazao je Matošević.

Matošević je također dodao da odličan primjer razvoja cikloturizma predstvalja Istarska razvoja agencija i da smim time  Istra slovi za najrazvijeniju bicilkističku destinaciju u Republici Hrvatskoj,te da je današnja radionica bila odlična prilika za razmjenu dobrih praksi ali i ukazivanje na sve greške koje  bi se mogle izbjeći.

Predavač  iz IIstarske turističke razvojne agencije IRTA Martin Ćotar pohvalio  je  sistemski pristup Turističke zajednice SBK/KSB kompletnom projektu , odličana inicijativa kako bi se spriječile brojne greške , s obzirom kako je istaknuo da Srednja Bosna ima enormno velike potencijale za razvoj cikloturizma.

– Cikloturizam je praktički jedan od ključnih segmanata aktivnog turizma.  S obzirom da u Srednjoj Bosni postoje inicijative da se cikloturizam razvije na veću razinu,ali da se iskombinira turistički i saobraćajni segment biciklizma potrebno je razraditi i brojne regulative, pravila i projekte. Problem cikloturizma jeste i u tome što on zadire i u saobraćajnisegment koji  je vrlo kompleksno i zahtijevno pitanje sigurnosti, tu su i zakonski okviri, kao i dio koji se tiče terena, označavanja karti i ostaloga. –  kazao je Ćotar.

Provode se aktivnosti vezane za pravnu regulativu uz razvoj biciklističke infrastrukture na području Srednje Bosne

Radionici je prisustvovala i stručna savjetnica za upravno – pravno rješavanje u sektoru turizma i ugostiteljstva Ministarstva pivrede SBK/KSB Amra Livnjak koja je naglasila da će Ministarstvo privrede SBK/KSB dati svaku  vrstu pravne i druge stručne pomoći u cilju jačanja Srednjobosanskog kantona kao „bike friendly“ destinacije sa imidžom jedne uređene biciklističke destinacije.

Predsjednik Biciklističkog kluba Marin Nakić naglasio je da je izuzetno zadovoljan i sretan što se konačno radi i na sigurnosti biciklista, ali i također što sada postoji ogroman potencijal kroz turizam i privredu kako za domaće i strane turite, tako i za domicijelno stanovništvo.