Turistička zajednica SBK –  I like Travnik i Općina Travnik obilježili su danas   „Svjetski dan turizma“.  U Zavičajnom muzej Travnik upriličena je  konferencija za novinare  na kojoj su rezultatima postignutim u oblasti turizma, izradi Strategije razvoja turizma na općini Travnik i budućim projektima govorili  Admir Hadžiemrić, načelnik općine Travnik, Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik i Haris Hafizadić, savjetnik načelnika Općine Travnik.

 

Konferenciji su prisutvovali i predstavnici Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona, turistički radnici iz javnog i privatnog sektora, ali i brojni kulturni radnici koji kroz svoje projekte promovišu Travnik i Vlašić.

Posjetioci konferencije za novinare imali su priliku da pogledaju i promotivne spotove urađene u produkciji Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona koji na najljepši način promovišu Travnik i Vlašić.

 

Svjetski dan turizma obilježen u Travniku

Svake godine se 27. septembra pod okriljem UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije) širom svijeta obilježava Svjetski dan turizma (World Tourism Day). Datum obilježavanja odabran je prema danu kada je usvojen Statut UNWTO-a 1970. godine, što predstavlja svojevrsnu prekretnicu u historiji turizma u svijetu. Po izboru UNWTO-a, svake se godine za Svjetski dan turizma odabire druga tema kojom se promovira bolje razumijevanje turističkih kretanja i važnost održivog razvoja turizma. U skladu s 2017. godinom, kao Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj, ovogodišnja tema je Sustainable Tourism, a Tool for Development („Održivi turizam, instrument razvoja“), a moto je #TravelEnjoyRespect .