Danas je u SPKC “Pirota” u Travniku  sa radom  počela s  „Internacionalna otvorena zabavna škola nogometa za djevojčice“  što je u skladu sa planiranim aktivnostima organizatora Sportskog saveza SBK/KSB sa svojim udruženim članicama, kao i suorganizatora Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB i Udruženja žena „ Emine „Turbe“.

 

Projekat će se realizovati u  periodu od 26. do 30. augusta 2019. godine u SPC ” Pirota ” u Travniku, a cilj projekta je da kroz zabavu i igru djevojčice uzrasta od 6 do 12 godina upoznaju sa značajem tjelesne aktivnosti za zdravlje kroz rad na dvadeset i četiri različite stanice koja su prilagođene uzrasnoj kategoriji koju je obuhvatio projekat. Pored rada na stanicama i ove godine tokom projekta bit će stanica „Zdrave prehrane“  koju će prezentirati uposlenici Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB i gdje će biti vršena testiranja o načinu ishrane kao i antropološka mjerenja djevojčica.

 Ove godine tokom realizacije projekta bit će realizovana stanica ” Roditeljski kutak” koja ima za cilj aktivno učešće roditelja u projektu kao i u budućim projektima u organizaciji Sportskog saveza SBK/KSB.

Značaj ovome projektu daju vrijedne članice Udruženja žena „ Emine „ iz Turbeta koje pripremaju ishranu za učesnice projekta, kao i volontere u projektu, a pod nadzorom nutricionista Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB.

U Travniku počela „Internacionalna otvorena zabavna škola nogometa za djevojčice“

Tokom projekta planirano je da se učesnicama predstave članovi Teritorijalne vatrogasne jedinica (TVJ) Travnik kao i Jedinica za podršku MUP SBK/KSB čime bi se djevojčicama predočio značaj blagovremenog obavještavanjama kako o neželjenim elementarnim nepogodama i značaju blagovremenog obavještavanje o destruktivnom ponašanju pojedinaca Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pored navedenih aktivnosti planiran je i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti Travnika, posjeta Zavičajnom muzeju u Travniku, Starom gradu i Memorijalnom muzeju rodna kuća Ive Andrića  u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik koji je omogućio besplatan ulazak u sve kulturne spomenike i muzeje gdje se vrši naplata istih.

Za uspješnu realizaciju „Internacionalne otvorene zabavne škole nogometa za djevojčice“ pomogli su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, Općine Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje i Donji Vakuf . Svoj doprinos u organizaciji i realizaciji projekta dali su Pekara „ABA“, JKP „ Bašbunar“  i Foto media iz Travnika.

Ceremonija svečanog otvaranja „Internacionalne otvorene zabavne škola nogometa za djevojčice“  održat će se u utorak, 27. augusta 2019. godine sa početkom u 12,00 sati u SPKC “Pirota“ u Travniku, a zvanično će je  otvorit  načelnik Općine Travnik,  Admir Hadžiemrić.