Organizacija porodica šehida, poginulih boraca i nestalih osoba „Vrbanja“ Kotor Varoš i Crveni križ Općine Travnik će sa svojim članstvom u petak 30.avgusta u periodu od 11-13 sati obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba.

 

 

Na trgu u centru grada će biti instalirana silueta,  baloni sa natpisom „GDJE JE“, a bit će izloženi i  transparenti sa porukuma i ostali promotivni materijali koji će biti dostupan građanima.

-Cilj obilježavanja je podsjećanje javnosti i odgovornih institucija u Bosni i Hercegovini da se sa područja Kotor Varoši još uvijek traga za 270 osoba iz ratnog perioda 1992.-1995.godina, a u BiH preko 7.000 osoba. Pitanje nestalih osoba je najveće humanitarno pitanje koje opterećuje sve građane Bosne i Hercegovine , a ne samo nas porodice nestalih. Pravo nestale osobe je da joj se vrati identitet,a pravo porodica da saznaju istinu. – poručila je Munevera Avdić, predsjednica OPŠ PB i NO „Vrbanja“ Kotor Varoš.

Međunarodni dan nestalih osoba je dan sjećanja na sve osobe koje se smatraju nestalima, bez obzira jesu li nestale u okrilju oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava.

Nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom ako to, s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Ovaj dan je prilika da barem jednom godišnje podsjeti  javnost kako je svaka informacija o nestaloj osobi zlata vrijedna.