Posjetom federalnog i kantonalnog ministra pravosuđa i uprave u Općinskom sudu u Travniku obilježen je završetak Projekta digitalizacije arhiva Registra suda, kojim se olakšava se poslovanje privrednim subjektima, potencijalni investitorima i građanima sa područja Srednjobosanskog kantona. Jednom riječu ovaj projekat poboljšava poslovno okruženje u SBK.

 

Projekt je realiziran uz podršku  Federalnog ministarstva pravde,  te Svjetske banke, a sredstva je osigurala ambasada Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom ovog projekta, za godinu dana, skenirano i arhivirano u digitalnom formatu 1,4 miliona stranica aktivne arhivske građe. Općinski sud u Travniku prvi je u Federaciji BiH, među Registarskim sudovima, uspješno realizovao ovaj projekat.

Uspješno završen Projekat digitalizacije Registra Općinskog suda u Travniku
Posjeta Registru Općinskog suda u Travniku

-Digitalizacija arhiva Općinskog suda u Travniku izvršena je kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi IFC, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UK AID -a. Cilj projekta je pružanje brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini. – istaknula je Neda Majstorović, glasnogovornica Općinskog suda u Travniku.

Tokom boravka u  Općinskom sudu u Travniku, federalni ministar pravde Mato Jozić, stručna savjetnica Mersiha Udovčić i kantonalni ministar pravosuđa i uprave upoznati su od predsjednika Suda, Gorana Dujića sa rezultatima rada, a obišli su Registar, Zemljišno-knjižni ured, Pisarnicu i Arhiv.