Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić uručio je danas vrijednu donaciju direktoru Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB, doc. dr. Seadu Karakašu. Riječ o savremenoj dijagnostičkoj opremi koja je u Travnik sitgla iz partnerskog grad Lajpciga u Njemačkoj.

 

Vrijednost donacije koja je stigla u okviru saradnje Travnika i grad Lajpcig je 48.900 eura, istaknuo je Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik.

-Donacija se sastoji od fiksnog aparata za testiranje na COVID – 19, testova i očekujemo dolazak mobilnog aparata za testiranje. – rekao je Hadžiemrić zahvalivši se Zavodu za javno zdravstvo za dosadašnje napore u borbi protiv pandemije.

Vrijedna donacija iz partnerskog Lajpciga stigla u Travnik

Ovaj aparat će olakšati proces testiranja koji u ovom kantonu od nedavno u potpunosti vodi Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB.  Umjesto dosadašnjeg ručnog pripremanja uzoraka, ovo je veliki napredak i to nije sve.

– Radi se o automatskom  ekstraktoru. Aparatu koji omogućavama da se proces testiranja maksimalno skrati. To je bilo „usko grlo“ i omogućit će brže radimo. Treba istknutio i  drugi dio, mobilni PCR aparat, očekujemo svakoga dana. On bi nam pomogao u terenskom radu, da u jednom kratkom vremenskom periodu možemo odgovoriti na zahtjeve – izjavio je danas doc. dr. Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB.

Vrijedna donacija iz partnerskog Lajpciga stigla u Travnik

Srednjobosanski kanton će sam pokušati nabaviti vakcine za imunizaciju, potvrdio je direktor Zavoda za javno zdravstvo ovog kantona.

– Ministarstvo je uputilo pismo namjere prema određenim veledrogerijama i ukoliko dobijemo pozitivne odgovore da nam mogu obezbijediti vakcine, svakako će se i naš kanton uključiti – poručio je doc. dr. Karakaš.

Iz Lajpciga se očekuje i vrijedna medicinska zaštitna oprema, ali i sredstva za edukaciju mladih, o prevenciji i borbi protiv korone. Zaštitna oprema namjenjna je za tri travničke bolnice.

This slideshow requires JavaScript.