Na današnji dan, 7. aprila 1994. godine, iz Travnika je poslan prvi operativni izvještaj sa oznakom 7. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Bio je to početak “najmlađeg i najljućeg Korpusa” u Armiji R BiH koji je i prvi rasformiran potpisivanje Mirovnog sporazuma. Za kratko vrijeme djelovanja  ostao je zlatnim slovima uspisan u historiju zbog svojih oslobodilačkih operacija, prije svih operacija Kupres i Vlašić.

 

 

Upravo na ovaj dan Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice 7. Korpusa i “Dana Armije R BiH” održao je konferenciju za novinare na kojoj je najavio aktivnosti planirane za ovu godinu.

Predsjednik Organizacionog odbora i premijer SBK Tahir Lendo naglasio je značaj 7. Korpusa u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, te istaknuo da će se i pored pandemije COVID – 19 realizovati sadržaji u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Predsjednik Saveza RVI SBK Ekrem Julardžija, član organizacionog odbora kazao je kako su već realizovani neki od sadržaja, kao što su polaganja cvijeća borcima 5. bataljona 712. Slavne travničke brigade, oslobodiocima Galice. Pored toga, upriličena je posjeta Fajtovcima u povodu obilježavanja godišnjice smrti prvog i jedinog komandanta 7. Korpusa, generala Mehmeda Alagića.

Ove godine, 15. aprila na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku bit će upriličen vjerski program, polaganje cvijeća, te učenje Fatihe i Jasina.

Od ove godine u sklopu obilježavanja godišnjice 7. Korpusa i “Dana Armije R BiH” bit će obilježavanje sjećanja na žrtve zločina u selu Ahmići kod Viteza. Tako će delegacija temeljni boračkih organizacija (TBO) SBK 16. aprila učestvovati na obilježavanju ove tužne godišnjice.

Na današnji dan prije 27 godina od formiran je 7. Korpus Armije R BiH

Na kraju današnje konferencije Remzija Šiljak, nekadašnji oficir 7. Korpusa i jedan od najbližih saradnika generala Alagića podsjetio je na historijske odluke koje baš u aprilu mjesecu donijelo Predsjedništvo Republike BiH, te na ratni put 7. Korpusa od Meokrnja i Travnika, preko operacija Kupres, Vlašić, te oslobađanja Donjeg Vakufa i kasnijih oslobodilačkih pohoda u Bosanskoj Krajini.

Na kraju citirao je riječ generala Mehmeda Alagića, sa smotre jedinica 7. Korpusa u Travniku:

“Ja imam najbolje borce svijetu!”

Nakon toga uslijedila je čudesna vojna operacijea i skidanje “kape Republike Srpske” na Vlašiću i drugi oslobodilački pohodi.