Želeći podići svjesnost i znanje građana o bolestima bubrega, kao i dati doprinos obilježavanju dana Općine Travnik, Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB i Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB, će u ponedjeljak 21.03.2022. u periodu 11-14 sati na Centralnom gradskom trgu organizovati sljedeće promotivne aktivnosti: savjetovanje u oblasti očuvanja zdravlja, mjerenje nivoa šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska, potpisivanje donorskih kartica i podjela promotivnog materijala.

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB i Udruženja/Udruge dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB pozivaju sve zainteresovane sugrađane da se odazovu akciji i saznaju kako sačuvati i unaprijediti svoje zdravlje i zdravlje bubrega.

 

Svjetski dan bubrega

 

Svjetski dan bubrega obilježava se 10.marta svake godine, a ove godine glavna tema je „Zdravlje bubrega za sve – Znanjem do bolje brige za bubrežne bolesnike”.

Hronična bubrežna bolest javlja se kod jedne od deset odraslih osoba, a procjenjuje se da će do 2040. godine ova bolest biti među prvih pet vodećih uzroka smrti u svijetu. Ranim otkrivanjem bolesti omogućava se pravovremeno liječenje i smanjuje oboljevanje i prerana smrtnost.

Kao vodeći uzroci bubrežne bolesti navode se šećerna bolest i povišen krvni pritisak, kojima pogoduje starenje populacije, gojaznost, nekontrolisana upotreba protivupalnih lijekova i izloženost toksinima iz okoliša.

Osobe koje imaju povišen krvni pritisak, dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pozitivnu porodičnu anamnezu su pod većim rizikom od obolijevanja od hronične bolesti bubrega. Stoga je vrlo važno da se redovno kontrolišu, uzimaju terapiju i pridržavaju preporučenih životnih navika kako bi nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska održali unutar poželjnih vrijednosti te tako odgodili ili spriječili pojavu hronične bubrežne bolesti.

U ponedjeljak akcija Zavod za javno zdravstvo SBK i Udruženje Udruga dijaliziranih i transplantiranih SBK