Nakon Sarajeva, Izložba “Utemeljitelj”  o nasljeđu Isa-bega Ishakovića doživjela je svoju premijernu postavku i u Novom Pazaru. Izložbu je priredilo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) sa Udruženjem za zaštitu kulturne baštine Bosne i Hercegovine Isa-Beg Ishaković i Muzejom Sarajeva. Tradcionalni Bajramski prijem kojeg organizira BNV bio je ujedno i povod za otvorenje Izložbe.

Prijemu je prisustvovao potpredsjednik Narodne Skupštine u Vladi Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik opštine Tutin Salih Hot, predstavnici NVO, te brojni gosti.

Građani Novog Pazara izložbu “Utemeljitelj” mogu pogledati u idućih 15 dana u prostorijama BNV-a.

This slideshow requires JavaScript.

Isa-beg Ishaković slovi za osnivača Sarajeva, Skoplja ali i Novog Pazara. Podizanjem vojnog logora, udario je temlje Novom Pazaru kao urbanoj sredini. Nakon toga uslijedila je izgradnja hamama (banje) koji još uvijek postoji i džamije koja je porušena nakon Prvog svjetskog rata.. 

U okviru izložbe izloženi su eksponati iz osmanskog perioda koji su vezani za razvoj Sarajeva, Novog Pazara i Skoplja, i to iz oblasti graditeljstva i urbane infrastrukture, nauke, zanatstva, trgovine i simbola državne vlasti. Izložbom „Utemeljitelj“ potvrđuje se i afirmira ličnost osnivača ovih gradova Gazi Isa-bega Ishakovića, i želi se široj javnosti predstaviti njegov historijski značaj i uloga u njihovom urbanom nastanku i razvoju.

Autori Izložbe Mirsad Avdić, muzejski savjetnik, Adnan Muftarević, muzejski savjetnik, Moamer Šehović, muzejski savjetnik, Indira Kučuk – Sorguč, viša kustosica i Hamdija Dizdar, viši kustos, su na 22 panela i pet kubusa sa predmetima iz tog perioda ispričali priču o urbanim počecima i nastanku Sarajeva, Novog Pazara i Skoplja.