Na platou Meokrnja, na obroncima planine Vlašić, održana je tradicionalna manifestacija „Meoknje 2024. godine”  na kojoj su se ove godine okupili mnogobrojne patriote i antifašisti iz cijele Bosne i Hercegovine odajući počast stradalima u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992 – 1995 godina.

Dva identična spomen obilježja stradalima u dva različita vremenska perioda, simboliziraju trajnu borbu naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine protiv fašizma i opredjeljenost na jačanju antifašizma, antifašizma kao civilizacijske tekovine, kojeg baštine istinske bosanskohercegovačke patriote.

Brojni zvaničnici sa državnog, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa uz veliki broj antifašista dočekali su planinarski pohod koji je krenuo od Bukovih ravnih do Meokrnja, stazama branilaca opstojnosti Bosne i Hercegovine, uz historijski čas i evociranje uspomena na učesnike bitaka iz NOR-a 1941-1945 i Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

Travnik:Sa Meokrnja poslana poruka istrajne borbe protiv fašizma

U planinarskom pohodu učestvovali su članovi iz Planinarskih društva sa područja Općina Travnik, Vitez, Zenica, Gornji Vakuf – Uskoplje, Novi Travnik, Donji Vakuf i Bugojno i do sada je najmasovniji.

Mnogobrojne delegacije položile su cvijeće i odale počast braniocima suvereniteta i državotvornosti Bosne i Hercegovine u oba rata nakon čega je održana svečana akademija.

Nakon kratkog podsjećanja na historijat i značaj Meokrnja u odbrani Travnika i Srednje Bosne, prisutnima se obrati Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BIH koji je istaknuo značaj Meokrnja u borbi protiv fašizma kao i vanjskih i unutarnjih neprijatelja Bosne i Hercegovine. Sead Đulić, poručio je da treba da slavimo pobjede i da je Meokrnje mjesto sa kojeg šaljemo snažnu poruku istrajne borbe protiv svih oblika fašizma i neofašizma.

Prisutnima se obratio i akademik Mirko Pejanović, član Ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se u svome obraćanju podsjeti značaja Platforme ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te da snaga Bosne i Hercegovine u Ratu 1992 – 1995 godina bilo jedinstvo u radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i patiotizam pripadnika Armija Republike Bosne i Hercegovine.

U svome obraćanju u svojstvu predsjednika Organizaciona odbora manifestacije „Meokrnje 2024. godine” , načelnik Općine Travnik Kenan Dautović osvrnuo se na povezanost Meokrnja u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno – oslobodilačkom ratu naglašavajući historijsku povezanost Meokrnja kao simbola borbe protiv fašizma. Dautović je u svome obraćanju zahvalio svima koji su dali doprinos u organizaciji Manifestacije