Hazir Sefer proizvodi najbolji vlašićki/travnički sir, odlučio je stručni žiri u kojem su bili profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Drugo mjesto u kategoriji proizvođača sira na danas održanom 11. Sajmu travničkoj/vlašićkog sira, Izložbi ovce pramenke i muznih krava Poljoprivredni obrt “Sir iz kace”, a treće Sabahudin Sefer.

U kategoriji muznih ovaca najbolji uzgajivač je Samir Langić, slijede Samir Sefer i Safet Mehić. U kategoriji ovca “dvizica” najuspješniji uzgajivač je Ahmed Sefer, slijede Admir Mrkonja i Bećir Sefer.

Najboljeg ovna uzgojio je Safet Mehić, a slijede Vahid Rubanović i Halil Sefer.

U kategoriji uzgajivača krava najbolju muznu kravu uzgojila je Farma “Vuković”, slijede Munir Sefer i Adem Kero.

Najbolju junicu uzgojio je Poljoprivredni obrt “Sir iz kace” , slijede Jašar Sefer i Obrt “Sunaji” Bugojno.

U takmičenju povlačenja konopca pobijedila je ekipa “Karaula”, Harun Mehić pobjednik je takmičenja u bacanju kamena s ramena, a Asmir Brkić takmičenja u skoku u dalj.

Uspješan organizator bilo je i ove godine Udruženje poljoprivrednika i stočara “KARAULA – VLAŠIĆ”. Učesnicima i prisutnim gostima na otvaranju sajma obratili su se Miralem Skrobo, predsjednik Udruženja, Azem Ejubović, pomoćnik načelnika općine Travnik, Edin Hozan, načelnik općine Jajce, Pejo Janjić, pomoćnik federalnog ministra, Advan Akeljić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK koji i otvorio sajam, a nakon toga i premijer SBK, Tahir Lendo i osnivač ove manifestacijae, Vahid Skrobo.

Organizatori sajma osigurali su vrijedne nagrade pa su tako najbolji uzgajivači krava nagrađeni sa 2.000, 1.000 i 500 KM, najbolji uzgajivači ovaca, ovnova i dvizica sa 500, 300 i 100 KM, a isti nagradni fond je i za najbolje proizvođače Travničkog/Vlašićkog sira 500, 300 i 100 KM.

Organizatori nisu zaboravili ni učesnike takmičenja u bacanju kamena s ramena, skoku u dalj i povlačenju konopca koji su također nagrađeni novčanim nagradama.

U kulturno – zabavnom dijelu programa nastupili su članovi Kulturno – umjetničkog društava „Karaula“, Izvornog folklornog društva „Podkraj“ i Kulturno – umjetničkog društva „Mladost“ Višnjevo. Za dobru pjesmu zaduženi su bili Hasiba Agić i Jasmin Burek.

K.K.

Uručene plakete 

Udruženje poljoprivrednika i stočara “Karaula – Vlašić” uručilo je danas priznanja pojedincima i kolektivima koji su podržali Sajam: Kemalu Hrnjiću, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiHT, Tahiru Lendi, premijeru SBK, Advanu Akeljiću, ministru poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva SBK, Sedžadu Milanoviću, ministru privrede SBK, Kenanu Dautoviću, načelniku općine Travnik, Edinu Hozanu, načelniku Općine Jajce, Draganu Kafadaru – firma „Ovnak“ doo Vitez i Vahidu Skrobi – firma „Poljorad“ doo Travnik.