U rodnom gradu nobelovca Ive Andrića, sinoć je obilježena  godišnjica njegove smrti. U Domu kulture u travničkom naselju Dolac na Lašvi koji nosi Andrićevo ime priređeno je čitanje eseja i prigodan muzički program. Organizator ovog događaja je Zavičajni muzej Travnik pod čijim okriljem radi i Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića.

U danu kada se obilježavala godišnjica smrti jedinog književnog nobelovca sa ovih prostora Zavičajni muzej Travnik svoje aktivnosti premjestio je iz gradskog sjedišta kako bi u pravom smislu te riječi „zavičajni“. O Andriću i njegovom životu čitalo se i govorilo u Domu kulture u Docu na Lašvi.

U rodnom gradu nobelovca Andrića obilježena godišnjica smrti

-To znači da smo svjesno odabrali jedno prigradsko naselje, Dolac na Lašvi i ovaj Dom kulture zbog simboličnog značenja jer znamo da je to jedina javna ustanova, jedini javni prostor, izuzev Andrićeve kuće, koji  u nazivu ima ime nobelovca. – kazao je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Čitanjem eseja  pod nazivom “Andrićev dug” koji je objavljen u časopisu Hrvatska misao koji izlazi u Sarajevu, kustos Enes Škrgo i glumac  Matej Baškarad, podsjetili su prisutne na važne ličnosti iz života nobelovca.